Hasznos, élvezetes olvasnivalót mutattak be az egyetemen

Hasznos, élvezetes olvasnivalót mutattak be az egyetemen
© Fotó: Matey István
Debrecen – „Őrzők, vigyázzatok a határra!” és „Migráció a kora középkortól napjainkig” címmel mutatták be a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent köteteket a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének kutatói hétfőn, a Debreceni Egyetemen.

– A Zrínyi kiadót 1951-ben alapították azzal a céllal, hogy a honvédelem ügyét közelebb hozza a társadalomhoz. A kiadónak jelenleg két profilja van; a katonai szakma új eredményeinek bemutatása és a legutóbbi kutatási eredményeket tartalmazó hadtörténelmi kiadványok. Ezek közül is kiemelendő a biztonság politika, a hadi kultúra, a honvédelmi ismeretek, valamint a magyar honvédség hazai és külföldi tevékenységének területe – mondta el a rendezvényen Benkő Krisztina, a kiadó helyettes vezetője.

Fotó: Matey István

Tapasztalatok

A két kötetről Töll László hadtörténész, a Nemzeti Örökség Intézete társadalmi kapcsolatok igazgatója beszélt részletesen.

– Divatos téma ma a migráció és a határőrizet, az emberiség történetének létező jelensége. De megnyugtathatom az érdeklődőket, hogy mind a két kötet történészi munkákat tartalmaz csak, a hagyományos szerkesztési elvek alapján. Fontos számunkra, mit szűrünk le az évezredes tapasztalatokból, és hogyan kezeljük a jelenlegi helyzetet. A két könyv nagyon hasznos ismereteket nyújt és kiválóan segíti a leendő történészek vizsgáit – fogalmazott a hadtörténész.

Fotó: Matey István

A két, összesen 50 tanulmányt tartalmazó kiadvány az ókortól napjainkig haladva jól hasznosítható az egyetemi oktatás során, de egyben élvezetes olvasmány a történelem iránt érdeklődőknek is – hangzott el.

GyT