Használtra kész robbanószereket találtak Portugáliában az ETA-nál, nem csak alapanyagokat

Használtra kész robbanószereket találtak Portugáliában

A spanyol belügyminiszter szerint az robbanóanyagok előkészítése egy tervbe vett merényletre utal. A múlt heti rajtaütésről szóló hírekben még csak bombagyártáshoz szükséges alapanyagokról volt szó.

Alfredo Perez Rubalcaba spanyol belügyminiszter szerint a szóban forgó robbanóanyagot nem sokkal annak használata előtt kell összekeverni, mert hosszabb tárolás után elveszti erejét. Ez arra utal, hogy az ETA már nagyon közel állt egy robbantásos merénylet végrehajtásához – tette hozzá.

A bombagyártáshoz szükséges anyagokat, valamint a már elkészített robbanószereket Portugália középső részén foglalták le a portugál hatóságok, egy bérelt lakóházban, az előző héten. A spanyol belügyminisztériumtól akkor azt közölték, hogy a házban, a garázsban és egy autóban elrejtve majdnem másfél tonnányi anyagot találtak, de a portugál hatóságok ezt később nyolcszáz kilogrammra módosították.

Az Europa Press baszk hírügynökség közlése szerint tíz éve nem foglaltak el ilyen nagy mennyiségű robbanóanyagot az ETA-tól. A spanyol rendőrfőkapitány azt mondta: “jelentős mennyiségű robbanóanyagot” foglaltak le a portugál akcióban, és felszámolták az ETA egyik kulcsfontosságú logisztikai bázisát.

Közben egy olasz újságíró azt állította az El Mundo című olasz lapnak: az ETA már részt vesz kokaincsempészetben is, hogy abból pénzelje harcát Baszkföld függetlenné válásához. Roberto Savino szerint az ETA az olasz maffiával valamint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű szélsőbaloldali szervezettel együttműködve foglalkozik a kábítószer csempészetével. Savino 2008-ban nagysikerű könyvet írt az olasz maffiáról Gomorra címen, és azóta rendőri védelem alatt áll.