Helyi közélet

2014.10.02. 13:06

Fiatalít testet, lelket, szellemet

Debrecen - A 25 éves Debreceni Nyugdíjas Egyesület a napokban tartotta jubileumi zárórendezvényét.

Debrecen - A 25 éves Debreceni Nyugdíjas Egyesület a napokban tartotta jubileumi zárórendezvényét.

A megyeszékhely talán legnagyobb civil szervezete ma 400 körüli tagot számlál, de nem voltak kevesen már a megalakuláskor sem: 1989. szeptember 22-én 70 tagot tartottak nyilván. A jubileum megünneplésére nagyszabású eseménysorozattal készültek – tudósította a Naplót Balogh Lajosné, az egyesület elnökségi tagja. A hagyományőrző fesztivál programjai között szerepelt irodalom- és versbarátok bemutatkozása, kórusfesztivál, kiállítás alkotó nyugdíjasok munkáiból, valamint Idősek a fiatalok szemével címmel kerekasztal-beszélgetés.

A záróeseményt a 25 éves évforduló napján, szeptember 22-én délután az Aranybika Bartók-termében tartották, ahová számos vendéget is meghívtak. Dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere megnyitójában – a köszöntés és méltatás mellett – a következőt mondta: „Az önkormányzatnak kiemelt felelőssége, hogy az aktív civil közösséget segítse, teret és támogatást biztosítva működésükhöz. A következő években szeretnénk partnerek lenni a közösségi találkozóhelyük kialakításában. Fontos számunkra, hogy érezzék a város törődését.”

Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a civil szervezetekkel együtt Debrecenben működtetni kívánják az idősügyi tanácsot.

A szintén meghívott ­Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke kiemelte, hogy „a nyugdíjasok mozgalma fiatalítja a lelket, a testet és a szellemet, vagy legalábbis ezért próbál tenni”.

Közösséghez tartozni

A szervezet negyedszázados tevékenységét Nagy Barna elnök elevenítette fel, a tervekről szólva pedig közölte: „Demokratikus vezetéssel, a hagyományok őrzésével és ápolásával, beteg és rászoruló társaink észrevételével, kisebb csoportok létrehozásával, több ismeretterjesztő előadás, vetítés, kirándulás, táncos alkalom szervezésével a jó életérzés alapjait kívánom tovább építeni… Kiemelt fontosságúnak tartom a generációk közötti kapcsolatépítés szélesítését, gyakoriságának növelését, tartalmának mélyítését”.

Díjkiosztás majd versek, dalok

Beszéde után emléklappal és ajándékkal külön köszöntötte a soraikban még mindig tevékeny alapító tagokat. Ők: Béres Sándorné, Dézsi Andrásné, Fehérvári Sándorné, Kádi Miklósné és a legidősebb, a 91 esztendős Nagy Istvánné. Kádiné megilletődve beszélt arról, milyen sokat jelentett és jelent ma is számára, hogy ehhez a közösséghez tartozik.

A díszoklevél átvételére színpadra szólították Matkó Józsefet, aki „éveken keresztül a Debreceni Nyugdíjas Egyesület elnöke volt. Lelkiismeretessége, emberségessége, tisztessége példaként szolgálhat mindenkinek” – méltatta Nagy Barna a meghatódott férfit, miközben a széksorokból nagy tapssal ünnepelték.

Ezt követően ismertették az „Emlékek-élmények” próza- és vers-, valamint a „Generációk együtt” alkotói pályázat eredményét és átadták a díjakat. Majd verselők, énekesek és táncosok vonták magukra a figyelmet, köztük a nagyváradi nyugdíjasok énekkara, a záró számban pedig az egyesület Őszidők kórusa – számolt be az eseményről Balogh Lajosné.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában