Használt pénzzel fűtenek a gyermekotthonban

Használt pénzzel fűtenek a gyermekotthonban
Budapest – A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegy-briketteket.

A tömörített pénzkötegek egy évig a nágocsi Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítványnak, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthonának nyújtanak nagy segítséget – áll az MNB hétfői közleményében.

A brikettek szállítása elkezdődött. A jegybank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek fűtőértéke a barnaszénéhez hasonló, és a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők.

Kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét

Az immár harmadik éve kiírt pályázat célja az, hogy lehetőséget adjon a non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegy-brikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét.

Az MNB a közhasznú, illetve kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot írt ki ezen bankjegy-brikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra augusztus 27-ig lehetett jelentkezni.