Használjuk saját belső „drogunkat”!

Használjuk saját belső „drogunkat”!
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A szakember szerint a szerhasználat azt is feledteti velünk, amit egyébként tudunk.

Mindannyiunknak szüksége van tudatmódosításra, így vagyunk megalkotva; sokféle természetes módja van, egyik például a szerelem – csakhogy meg kell érte dolgozni, kivéve, ha kémiai módszerrel érjük el – magyarázta dr. Kovács Károly addiktológiai szakpszichológus előadásában azon a bűnmegelőzési fórumon, melyet tanárok és szülők részére tartottak nemrég a debreceni Szent József Gimnáziumban. A drog minden más anyagnál gyorsabb és intenzívebb élményt nyújt, és amire ma nagy igény, de kevés lehetőség van: oldja a feszültséget – mutatott rá a szakember.

Figyelemfelhívó elrettentés

Úgy véli, a kábítószerezés legjobb ellenszere, ha életünkben teret adunk az örömnek. De nem alkalmas megelőzésnek, ha a veszélyeiről beszélünk.

– A kamaszok a legkockázatkeresőbb korosztály, ha droggal riogatjuk őket, az arra jó, hogy felkeltsük a kíváncsiságukat, azt mondják: nézzük meg, mi ez! Vagyis nemhogy hatástalan, de még fel is hívjuk a figyelmüket rá! – intett, majd kijelentette: a jó prevenció az egészség promóciója! Ha jól érzi magát az ember, vannak örömei, tudja kezelni a feszültségeit és a bánatát – ez lehet a megelőzés, ehhez kell modellt adni a fiatalok számára.

– Csakhogy a mai világ elvesztette a jó életvitelt, márpedig a gyerekeink tőlünk tanulják meg, hogyan kell élni. Látják, hogyan kezeljük kapcsolatainkat, hogyan oldjuk a feszültségeinket. S ha úgy is döntenek, hogy ők nem így akarják csinálni, jobb híján valószínűleg ezt teszik majd, mert nincs más modell előttük – részletezte. Tipikus esetként említette, amikor az iszákos apa fia felnőttként inni kezd, mert a „problémamegoldásnak” ez a módját ismeri. A felnőttek nagyon gyakran rossz módszerekkel élnek, mégis elvárják a gyerektől, hogy ő ne tegye ezt. A fiatal azt látja, anya feszültségre gyógyszert szed, apa meg iszik – vagyis hogy valamilyen szerrel kell segíteni magunkon. Az már ízlés dolga, hogy ő meg kémiai anyaghoz nyúl – jegyezte meg a szakember. – Amit a szülő csinál, az hangosabb üzenet, mint amit mond; részéről az a legjobb drogprevenció, ha a saját életét rendbe teszi – hangsúlyozta.


Illusztráció: Getty Images Illusztráció: Getty Images ©

Illúzió

S hogy miért drogoznak egyre többen? Kovács Károly szerint sokan kíváncsiak, kipróbálják, de aki benne marad, az azért, mert „bejön neki” a szer.

– Az az illúziója, hogy a droggal jobban tudja menedzselni az életét. Általában az szokik rá, aki igazán soha nem kezelte jól a feszültségeit, nem irányította jól a mindennapjait. Csakhogy egy idő után még annyira sem lesz képes erre, mint azelőtt szer nélkül! Vagyis azt is elveszi a drog, amit tudunk – mutatott rá a használat nagy csapdájára, megjegyezve, hogy a drog rabbá tesz, csak edzeni kell egy kicsit…

Arról is beszélt, hogy a mai mesterséges, felszínes közeg, melyben gyorsan akarunk mindent és lehetőleg erőfeszítés nélkül („instant világ”) nem könnyíti meg a helyzetünket.

Amire szükségünk van, az ott van bennünk, azonban ha kívülről visszük be, a test nem dolgozik, a szervezet leáll, elfelejti, hogyan kell azt csinálni; például hogyan dolgozzon meg az örömért vagy a feszültség csökkentéséért – vagyis a saját képességeink sorvadnak. A kémiai szer csábító, mert először segít, de majd benyújtja a számlát! – figyelmeztetett.

Van saját is

A „heroin” is ott van a fejünkben: az endorfin az agyban termelődik és az ópiátokhoz hasonló hatása van – közölte az előadó a jó hírt. Mint mondta, saját „bódító anyagunkhoz” kétféleképpen férhetünk hozzá: egyrészt kemény fizikai erőfeszítés nyomán termelődik, mondjuk sportolással, másrészt pedig intenzív szociális kapcsolatok, érintés, másokkal való örömteli együttlét („flow-élmény”) hatására. Ezekből kell minél többet gyűjtenünk – javasolta.

HBN
hirdetés