Hasba térdelte a kétéves kisgyereket, mert zavarta a pihenésben

Akt.:
Zavarta a vádlottat a gyermek sírása, ezért hasba térdelte - ítéletet hirdettek másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán
Zavarta a vádlottat a gyermek sírása, ezért hasba térdelte - ítéletet hirdettek másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Emberölés kísérlete helyett testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, akit zavart a pihenésben a síró nevelt gyermeke, ezért nagy erővel a hasába térdelt – tájékoztatott Berényiné Fórizs Ildikó szóvivő.

A történtek előzménye, hogy a megelőző napon a gyermek kiesett a fürdőkádból. Dr. Elek Balázs büntetőtanácsa az első fokon a férfira kirótt nyolc és féléves fegyházbüntetést hat év börtönre enyhítette. Az ítélet indoklásából kiderült, a vádlott hívott mentőt a gyermekhez, vagyis megpróbálta a cselekmény súlyosabb eredményét, a halált elhárítani, ezért a bíróság – a hivatalos megfogalmazást kölcsönözve – csak a maradék bűncselekményért, a testi sértésért szabhatott ki büntetést.


DI_targyalas-4

Fotó: Derencsényi István


A tényállás szerint Sz. K. és a másodrendű vádlott, a gyermek anyja élettársi viszonyban éltek, előbb Kisvárdán, majd Bagamérba költöztek. A gyermek miatt a vádlottak gyakran veszekedtek. A sértett egyszer a házuk udvarán lévő vízzel teli kádból megpróbált kimászni, de megcsúszott, hasával a kád peremére esett. Bár a gyermek megijedt, nem sírt, sérülés nem látszott rajta és fájdalmat sem jelzett. Az anyja csak annyit tapasztalt, hogy kissé aluszékonyabb lett. Másnap már étvágytalan volt, és több vizet ivott a megszokottnál.

Amikor Sz. K. kettesben maradt a sértettel – aki sírásával zavarta őt a pihenésben –, nagy erővel a hasába térdelt. A hazaérkező nő már csak azt észlelte, hogy a gyerek sír és nagyon fájlalja a hasát. Másnap nem tudott felállni a biliről, összeesett. Életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.
Mivel a nő nem tudott arról, hogy bántalmazták a gyermeket, és a tünetek is csak később jelentkeztek, a bíróság szerint nem állapítható meg, hogy elmulasztotta volna a tőle elvárható segítség nyújtást. Őt felmentették.

HBN