Hárommilliós bírság Schobert Norbi update cégének

Hárommillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Schobert Norbert tulajdonában álló Update Zrt-t – közölte hétfőn a hivatal.

A bírságot azért kapta, mert a forgalmazott péksüteményekről valótlanul azt állította, hogy azok fogyasztanak vagy épp szénhidrátmentes lisztből készültek.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) amiatt indított vizsgálatot, hogy ellenőrizze: megfelelnek-e a valóságnak a Schobert Norbert tulajdonában álló Update Magyarország Zrt. péksüteményeinek hirdetései. A reklámokban ugyanis azt állították, hogy az Update péksüteményeknek testsúlycsökkentő- és megőrző hatásuk van, szénhidrátmentes lisztből készülnek vagy épp csökkentett szénhidráttartalmúak.

A GVH szerint akkor lehet mondani egy péksüteményre, hogy súlycsökkentő vagy megtartó hatású, ha energiatartalma legalább 30 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos termékeké. Ezt a különbséget azonban nem sikerült bizonyítani. Csakúgy, mint a szénhidrátmentességet sem. A péksüteményekhez használt lisztkeverék fele ugyanis hagyományos liszt – tehát tartalmaz szénhidrátot – ráadásul a keverék másik felében is van szénhidrát.

A versenyhivatal vizsgálata arra is kiterjedt, hogy az Update Zrt. többször is feltűntette az “Egészség Világdíj 2009, Norbi Update” feliratot. Ez azt sugallja, hogy a “Norbi Update” módszer részesült a díjban. Ez viszont nem igaz, a díjat ugyanis személy szerint Schobert Norbert kapta, ráadásul a neve valójában DrNatura Egészség Világdíj.

A GVH mindezeket összevetve hárommillió forintos bírságot szabott ki. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy az Update Zrt-t korábban hasonló okok miatt már elmarasztalták, illetve hogy a megtévesztő hirdetések a testsúlyproblémákkal küzdők széles köréhez jutottak el hónapokon keresztül. Azt viszont enyhítő körülménynek vették, hogy a vállalkozás nem vitatta a GVH álláspontját és beismerte, hogy kommunikációjában voltak hibák.