Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.07. 13:47

Üzembe állt a Vám őrhajó a Tiszán

<p>Záhony - Záhonyban mutatta be Kupecz József százados azt a Vám őrhajót, amivel a nap 24 órájában fog járőrözni a Tiszán egy pénzügyőr és két rendőr. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Vide%C3%B3010_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A jármű hónapok óta próbaüzemben vett részt, és mostantól szinte megállás nélkül fog járőrözni.

Az Ukrajnával közös határszakaszunk 137 km, ebből mintegy 24 km az, ahol a Tisza a határfolyó. Ez eddig részben megkönnyítette a csempészek dolgát, hiszen a vám fogások döntő része itt kerül ki. Előfordul embercsempészés, alkohol, üzemanyag és természetesen cigaretta csempészet.

A leleményes bűnözők néha a folyón úsztatják az árut, és nem ritkán akár 10 km-t is úszik, mire az egyik partról átér a másikra. Ezen túl a gyors járású és kifejezetten az ilyen folyókra tervezett hajóval könnyen elfoghatják a szállítmányokat – ismertette a hajó képességeit a százados, majd hozzátette – a beszerzés teljes egészében uniós pénzből valósult meg, csak a mindenre kötelező áfa volt hazai pénz.

A hajó szolgálati feladatai közt az is megemlíthető, hogy szükség esetén vízből mentésben is rész vehet, márpedig a Tisza sajnálatosan gyakran szed áldozatot, így akár arra is sor kerülhet, hogy járőrözésből küldés esetén mentésbe is beavatkozzon az erre is kiképzett személyzet.

 

Néhány szám az ukrán határforgalomról (január - április)

beutazó 588461 fő,
kiutazó 499933 fő
érkező személygépkocsi 293401 jármű
kilépő 234874 jármű

jogsértések száma 7497
kiszabott bírság 118.908 ezer Ft
lefoglalt cigaretta 434 ezer doboz
lefoglalt szállítójármű 291 db

 

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!