Három palesztin támadót lőttek agyon izraeli katonák

Jeruzsálem – Három, késsel, gépfegyverrel és pokolgéppel felfegyverkezett palesztin támadót lőttek agyon egy ellenőrzőpontnál szerdán izraeli katonák.

A katonák közül hárman sérültek meg, egyikük életveszélyesen. Az életveszélyes sérülésekkel kórházba vitt, tizenkilenc éves katonalány a jeruzsálemi Hadassza kórházban később belehalt sérülésébe – jelentette a közszolgálati rádió szerda este.

A három, huszonéves, Ciszjordánia északi részén élő palesztin déltájban a jeruzsálemi óváros damaszkuszi kapuján próbált bejutni, de a katonák gyanút fogtak. Igazoltatni akarták őket, mire egyikük gépfegyverével tüzet nyitott rájuk. A katonák viszonozták a tüzet, és végeztek a támadókkal. Az egyik katona viszont a mentők beszámolója szerint olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy újra kellett éleszteni. Egy másik, súlyosan megsérült bajtársával együtt egy jeruzsálemi kórházba vitték.

A támadók pokolgépet erősítettek a testükre, ezért a biztonságiak még a mentőket sem engedték a közelükbe egészen addig, míg a robbanószerkezeteket nem hatástalanították. A rendőrség arról számolt be, hogy a támadóknál késeket is találtak, a katonák pedig valószínűleg egy súlyosabb merényletet hiúsítottak meg.

Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Október elseje óta 155 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban. Kétharmaduk merényletet próbált meg elkövetni. Az erőszakhullámban eddig huszonhat izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt, hogy az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

– MTI –
hirdetés