Három hámori a téli Matterhorn-on

A franciaországi 14. Jégmászó Világtalálkozóról a svájci Alpokba vezetett a miskolci trió útja.

Hímer Józsefet, a Hámori Szikla- és Jégmászó Egyesület (HSZJSE) elnökét 1993-tól minden évben  meghívják Franciaországba, a Jégmászó Világtalálkozóra. A tapasztalt sportember idén két klubtársával, Szálkai Istvánnal és Tóth Tamással január közepén tett eleget a gallok invitálásának.

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Argentiere la Besse városában, az  Ecrin Nemzeti Parkban életre hívott találkozón mi képviselhettük az egész magyar jégmászó társadalmat – tudtuk meg Hímer Józseftől. – A szakmai továbbképzést jelentő négy nap alatt a szokásos ,,koreográfiát” követtük, vagyis megismerkedtünk a legújabb felszerelésekkel, technikákkal, vetítéseken vettünk részt és a 100, 150 és 250 méteres jégfalon rendezett háziversenyeken csiszoltuk tudásunkat.

Hazafelé debütáltak

A HSZJSE triója hazafelé útba ejtette a svájci Alpokot, azzal a céllal, hogy meghódítsák a Mount-Blanc-tól alig elmaradó, 4473 méteres Matterhorn-csúcsot.

 - A téli viszonyok között sokkal nehezebb leküzdeni ezt a hegyet, mi ezért is vállalkoztunk ebben az időszakban erre a feladatra – folytatta Hímer József. – A kemény mínuszok és a nagy hó a vártnál is nagyobb igénybevételt jelentett számunkra. A bivakolásnál például mínusz 12 fokot mutatott a hőmérő. Végül is három nap alatt jutottunk fel a csúcsra, ami mindhármunknak sikeres debütálást jelentett!

SZIS