Három halott a kínai földcsuszamlásban

Három holttestet ástak ki a mentőalakulatok a Kína középső részén két napja történt hatalmas földcsuszamlás helyszínén – közölte szerdán a kínai állami hírügynökség.

Közben a mentést irányító helyi központ 107-ről 99-re módosította a földcsuszamlás által eltemetett emberek számát, miután nyolc, korábban eltűntnek gondolt ember előkerült.

“A mentési munkák továbbra is zajlanak, nehézségek közepette” – közölte egy helyi tartományi tisztségviselő, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A hivatalos Új Kína hírügynökség közlése szerint már 1100 ember dolgozik az eltemetett falusiak kiásásán. Munkájukat a folyamatosan szakadó eső, és az álladó földcsuszamlásveszély nehezíti. Kedden este azért kellett felfüggeszteni a mentést, mert a sötétben nehéz megállapítani a földcsuszamlás kockázatát – írta az Új Kína.

Egymillió köbméternyi sziklákkal kevert föld zúdult Tacsaj falura

A hétfői földcsuszamlás a Kína középső részén fekvő Kujcsu tartományban történt, heves esőzések után. A kínai hírügynökség közlése szerint egymillió köbméternyi sziklákkal kevert föld zúdult Tacsaj falura, több mint harminc házat temetve el. Korábbi hírekben még százezer köbméter szerepelt.

A mentést irányító központ kedd este jelentette be, hogy az elsőnek gondolt 107 ember helyett csak 99-et temetett maga alá a lezúduló föld. A számot azután módosították, hogy nyolc, eltűntnek hitt falusi élve felbukkant a településen.

A mentőalakulatoknak eddig három holttestet sikerült kiásniuk a romok alól. Az első holttestet, egy gyerekét, helyi idő szerint kedden délután emelték ki, a harmadikat pedig szerda reggel. Egy helyi lap információi szerint akár harminc gyerek is lehet a romok alatt.

– Független HÍrügynökség –