Három alpolgármester Debrecenben – A feladat nem kevesebb

Három alpolgármester Debrecenben – A feladat nem kevesebb
Megkérdeztük Kósa Lajostól, miért kellett három alpolgármestert választani.

Debrecen. Miért nem esett egyetlen szó sem – érdemei elismeréseként – a debreceni önkormányzat alakuló testületi ülésén Halász D Jánosról? – kérdeztük Kósa Lajos polgármestert?
 

Az alpolgármesterek számát a feladatok nagysága határozza meg
 

 
– Eddig egyetlen alakuló ülésen sem volt szó azokról a képviselőkről vagy politikusokról, akik nem jutottak be a közgyűlésbe, nem indultak választásokon és most sem azok: alpolgármesterek, bizottsági elnökök, alelnökök, tanácsnokok – válaszolta.
Megkérdeztük arról is, miért van szükség három alpolgármesterre, hiszen e ciklustól kisebb létszámúak a testületek, mert takarékoskodunk. Miért nem jelenik meg ez a szemlélet az alpolgármesterek számának csökkentésében, különösen, hogy itt az előzővel azonos létszámú alpolgármesteri csapatban a jövő legfontosabb „tényezőire”, az iskolákban tanulókra már alpolgármesteri figyelem sem jut. – Van ilyen – vetette közbe – Somogyi Béla oktatási, kulturális és szociális ügyekért felelős. Az alpolgármesterek számát a feladatok nagysága határozza meg, nem a testület mérete – folytatta –, az alpolgármester nem a testület ügyeivel, hanem a város dolgaival foglalkozik, azok pedig nem lettek kevesebbek.
 
Szegeden a testület felét adó fideszes képviselők csak egyetlen alpolgármester megválasztását támogatták – vetettük fel a továbbiakban, mire Kósa Lajos így reagált: – A szegedi példa nem jó, mert Botka László négy alpolgármesterre tett javaslatot, de a politikai ellentétek miatt csak egyet szavazott meg a testület. HBN, SZK