Három a három ellen a Nagytemplom előtt

Akt.:
U-18 3x3-as kosárlabda világbajnokság - Edzés Debrecenben
U-18 3x3-as kosárlabda világbajnokság - Edzés Debrecenben - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A csütörtökön kezdődő 3×3-as U18-as világbajnokság Debrecen 27. világeseménye lesz bő 15 év alatt.

– Izgalmasabb, gyorsabb, dinamikusabb és látványosabb, mint a kosárlabda, remélem, erről minél többen személyesen is megbizonyosodnak a világbajnokság alatt – ezekkel a szavakkal jellemezte a 3×3-as sportágat Aho Nina, a magyar válogatott tagja az U18-as cívisvárosi vébé sajtótájékoztatóján.

A csütörtökön kezdődő és vasárnapig tartó seregszemlén 24 férfi és 24 női csapat küzd majd a világbajnoki címért a Nagytemplom előtt felállított négy pályán.

– Lenyűgözött a berendezett helyszín, csodálatos környezetben rendezhetjük a mérkőzéseket. Külön érdekesség, hogy a meccseken túl zsákoló és büntetődobó versenyeket is rendezünk, melyek igencsak közönségszórakoztató programok – fogalmazott a nemzetközi szövetség (FIBA) 3×3 kommunikációs vezetője, Julien Debove a sajtótájékoztatón. Az eseményen az is kiderült, hogy Széles Diána alpolgármesternek komoly kötődése van a kosárlabdához, hiszen anno streetball magyar bajnoki címet szerzett. – Végtelenül büszke vagyok, hogy a 3×3-as vébének hazánkban először Debrecen adhat otthont. Biztos vagyok benne, hogy jó házigazdái leszünk a megmérettetésnek – fogalmazott a politikus, aki reményét fejezte ki, hogy a magyar válogatottak sikeresen szerepelnek.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Becsky István, a szervezőbizottság elnöke elmondta, bár az előrejelzések jó időt mondanak a hétre, amennyiben esne az eső, akkor a Főnix Csarnokban rendezik meg a mérkőzéseket.

Jók vagyunk!

Bodnár Péter, a honi szövetség főtitkára kiemelte, a 3×3 – mely sportágat vélhetően hamarosan az olimpián is láthatunk majd – kiugrási lehetőséget jelent a magyar játékosok számára, éppen ezért nagy hangsúlyt fektet a vezetőség erre a szakágra. A lány csapatunk a tavalyi ifjúsági olimpián a 4. helyen zárt, így tőlük ismét dobogó közeli helyezést remél a szakvezetés.

A sajtótájékoztató vendége volt a Fülöp-szigeteki Kobe Paras, akit a fiba.com beválasztott azon tíz játékos közé, akikre érdemes lesz figyelni a vébén. – Csodálatos a helyszín, öröm lesz itt játszani. A Fülöp-szigeteken rengeteg híres sportoló van, elég megemlítenem a bokszoló Manny Pacquiaót, éppen ezért nagy megtiszteltetés a hazámat képviselnem – fogalmazott az óriási tehetség, aki már az Egyesült Államokban bontogatja a szárnyait.

A debreceni vébé meccsei csütörtökön, pénteken és vasárnap 15.30-tól, szombaton 13.30-kor kezdődnek, az estig tartó találkozókat a közönség ingyen tekintheti meg. A cívisváros főterén kialakított pályákon szinte állandóan megy majd a játék, ugyanis a világbajnokság mellett a Magyar Egyetemi és Főiskolás Bajnokság országos döntőit is itt rendezik.

HBN-BN


Nekik szurkolhatunk

A hölgyeknél a PINKK kosarasa, Nagy Dorottya térdsérülés miatt nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére, így végül Aho Nina (Vasas, 177cm), Horváth Krisztina (Győr, 179cm), Kányási Veronika (Szolnok, 178cm) és Tóth Tímea (Vasas, 185cm) lép pályára Debrecenben. A kapitány Földi Attila kijelentette, egyértelműen az a cél a lányokkal szemben, hogy továbbjussanak a csoportból, lehetőleg a legelőkelőbb helyen, hogy a kieséses szakaszban kedvezőbb ellenfelekkel kerülhessenek szembe.A fiúknál Szarvas Gábor irányítja a magyar válogatottat, amely Boros Márk (Vasas, 186cm), Durázi Krisztofer (Szombathely, 196cm), Horváth Kristóf (MTK-Törökbálint, 182cm), Opre Roland (DEAC, 195cm) összetételben várja a világversenyt. képviseli. A mieink szakvezetője kiemelte, a nyitó, oroszok elleni meccs megnyerésével óriási lépést tehet a csapat a továbbjutás felé, s ha a Fülöp-szigetek, Uruguay és Kazahsztán ellen sikeresek lesznek, akkor biztosítva lesz a továbbjutás a csoportból.

A csoportbeosztás

Nők

 • A-csoport: MAGYARORSZÁG, Izrael, Németország, Spanyolország, Szlovákia, Venezuela.
 • B-csoport: Észtország, Franciaország, Guam, Lengyelország, Kína, Új-Zéland.
 • C-csoport: Andorra, Egyesült Államok, Egyiptom, Olaszország, Románia, Svájc.
 • D-csoport: Belgium, Brazília, Csehország, Hollandia, Indonézia, Törökország.

Férfiak

 • A-csoport: MAGYARORSZÁG, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Lengyelország, Oroszország, Uruguay.
 • B-csoport: Andorra, Egyiptom, Guatemala, Litvánia, Németország, Románia.
 • C-csoport: Brazília, Észtország, Franciaország, Törökország, Új-Zéland, Vietnam.
 • D-csoport: Argentína, Egyesült Államok, Grúzia, Indonézia, Puerto Rico, Spanyolország.

A csoportokból az első 4-4 helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba a legjobb 16 közé a nyolcaddöntőkbe.


A program

A magyar lányok mérkőzései:Június 4. csütörtök:

 • 15.30: Magyarország-Szlovákia
 • 18.00: Magyarország-Venezuela

Június 5. péntek:

 • 15.30: Magyarország-Izrael
 • 18.00: Magyarország-Németország

Június 6. szombat:

 • 15.20: Magyarország-Spanyolország.

A magyar fiúk mérkőzései:

Június 4. csütörtök:

 • 16.30: Magyarország-Oroszország.
 • 19.20: Magyarország-Fülöp-szigetek.

Június 5. péntek:

 • 16.30: Magyarország-Uruguay
 • 19.00: Magyarország-Kazahsztán

Június 6, szombat:

 • 13.30: Magyarország-Lengyelország.

Amit érdemes tudni a 3×3-ról

A játéktérA játékot egy hivatalos 3×3 pályán játsszák egy palánkra. A pálya mérete 15 méter széles és 11 méter hosszú. A játéktéren a hagyományos kosárlabdapálya vonalazásai találhatók meg: büntetővonal (5,80m), a kétpontos vonal (6,75m) és a belemenés-mentes félkör a kosár alatt.CsapatokEgy csapat 4 kosarasból áll, melyből 1 játékos csere.

Pontok

A 6,75 m-es félkörön belülről elért kosarak értéke 1 pont, a 6,75 m-es félkörön kívülről elért kosarak értéke 2 pont. Minden sikeres büntetődobás értéke 1 pont.

Játékidő

A támadóidő 12 másodperc, a mérkőzés rendes játékideje egyszer 10 perc. Az óra áll, ha a labda holt, illetve ha büntetődobás van. Az a csapat megnyeri a mérkőzést, amelyik a rendes játékidő vége előtt 21 vagy több pontot szerez. Ez a szabály csak a rendes játékidőre vonatkozik.

Személyi hibák

A büntetőszabály hatálya alá kerül egy csapat, amennyiben elkövet 6 hibát. A 6,75 m-es félkörön belülről megkísérelt dobások közben történő személyi hibáknál 1 büntetődobást, míg a vonalon kívülről megkísérelt dobások közben történő személyi hibáknál 2 büntetődobást kell ítélni.

Sikeres mezőnykísérlet közben történt hibák után a dobó jogosult még 1 ráadás büntetődobásra.
Ha egy csapat a 7., a 8., vagy a 9. hibáját követi el, ellenfele minden esetben 2 büntető dobására jogosult. A 10. és minden azt követő hiba esetén a vétlen csapat, mindig 2 büntetődobásra és labdabirtoklásra jogosult. Ez a szabályozás mezőnykísérletnél történt hibák esetén is érvényes.

Hogyan játszanak?

Minden sikeres mezőnykosár vagy büntető után a kosarat kapó csapat támadása azzal kezdődik, hogy labdavezetéssel vagy passzal kihozza a labdát a kosár alól (nem az alapvonal mögül) a 6,75m-es félkörön kívülre.

Minden sikertelen mezőnykosár vagy büntető után (kivéve a 7.5-ös pontot) amennyiben a támadó csapat szerzi meg a lepattanót, jogosult rögtön kosárra dobni a labdát anélkül, hogy kihozná a 6,75 m-es félkörön kívülre.

Amennyiben a védő csapat szerzi meg a lepattanót, vagy szerzi meg az ellenfelétől a labdát, passzal vagy labdavezetéssel ki kell hoznia a labdát a 6,75 m-es félkörön kívülre.
Sporthírek


hirdetés