Harminc éve lett újra város Nádudvar

Harminc éve lett újra város Nádudvar
© Fotó: Marján László
Nádudvar – Még a szokásosnál is nagyobb ünnep zajlott a városban március 15-én.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója és Nádudvar várossá válásának 30. évfordulója alkalmából március 15-e ünnepi Istentisztelettel vette kezdetét: a református templomban igét hirdetett Őz Lajos lelkész.

Ezt követően az ünnepi műsor a művelődési központban a Liszt Ferenc Kórus március idusára összeállított nótacsokrával indult a Himnusz hangjait követően. A BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolájának diákjai. Az iskola tanára, Benő Tamás által rendezett műsoruk címe A suszterinas volt, melyben a diákok művészi módon formálták meg a karaktereket.

Az ünnepélyen köszöntőt mondott Boros Lajosné alpolgármester, aki többek között az összefogás szükségességét hangsúlyozta beszédében. A három évtizede újra városi rangot kiérdemelt település jelenlegi polgármestere Beke Imre vetített képes előadásában ezen időszak eseményeit villantotta fel, s érintette közeljövő terveit is. Hangsúlyozta, hogy elődje, az 1989-ben még tanácselnökként később a város első polgármestereként dolgozó Korcsmáros Sándor szerepe mily’ meghatározó volt ebben az időszakban, s örömét fejezte ki, hogy a képviselő-testületben még jelenleg is együtt dolgozhatnak.

Díszpogár lett az államtitkár

Nádudvaron több mint két évtizedes hagyománya van annak, hogy ilyenkor adják át a városi kitüntetéseket. A díjazottakról Ludmanné Papp Ilona, az Oktatási, Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Bizottság elnöke mondott méltatást.


Fotó: Marján László

Négy év után ismét kiadták a díszpolgári címet, amelyet Bodó Sándor országgyűlési képviselőnek, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkárnak adományozott a város képviselőtestülete. Az egykori sárrétudvari pedagógus mindig jó szívvel jön Nádudvarra, s láthatóan meg is hatódott a helyiek bizalmától, s ennek hangot is adott köszönőbeszédében. Idén Pro Urbe emlékéremmel gazdagodott dr. Püski László háziorvos, főorvos és a Nádudvari Élelmiszer Kft. Kövy-díjban hárman részesülnek: Györfiné Molnár Ágnes a szociális szolgáltató központ gazdasági vezetője, Nagy Sándor a polgármesteri hivatal frissen nyugdíjba vonult gépkocsivezetője és Vargáné Buczi Éva köztisztviselő. Így idén mind a hat kiadható kitüntetés gazdára lelt.

Az ünnepély zártával koszorúzni indultak a település és intézményei, valamint a civil szervezetek képviselői a ’48-as tüzérezredes, Lukács Dénes emlékművéhez, ahol a Napfény Óvoda és Bölcsőde óvodásai szavalattal fogadták őket.

Az ünnepség kísérő rendezvényeként Karancsi-Pápis Mária zsinórmester kiállítása szolgált, amely a művelődési ház galériájában látható.

– Marján László –