Helyi közélet

2017.03.16. 09:24

Nyugodtan lehet a földet művelni

Debrecen - Március második hetében valamelyest veszített lendületéből a tavaszi felmelegedés. A sorozatos frontátvonulások ellenére sem Hajdú-Biharban, sem Szabolcs megyében nem gyűlt össze igazán jelentős csapadék. Az elmúlt hét során mindössze 2-7 milliméternyi hullott területi átlagban, kelet felé növekvő mennyiségekkel. A vízállásos területek tovább szikkadhattak, melyet segített a többször feltámadó és megélénkülő szél.

Debrecen - Március második hetében valamelyest veszített lendületéből a tavaszi felmelegedés.

A sorozatos frontátvonulások ellenére sem Hajdú-Biharban, sem Szabolcs megyében nem gyűlt össze igazán jelentős csapadék. Az elmúlt hét során mindössze 2-7 milliméternyi hullott területi átlagban, kelet felé növekvő mennyiségekkel. A vízállásos területek tovább szikkadhattak, melyet segített a többször feltámadó és megélénkülő szél.

Rügyfakadás

Kedvezően alakult a hőmérséklet az esedékes tavaszi mezőgazdasági munkák végzése szempontjából, sőt, az átlagnál 3-4 fokkal melegebb idő a vegetáció indulását is serkentette, siettette. A megszokottnál jóval magasabb hasznos hőösszeg és a viszonylag magas, 5-7 fokos közepes felszíni talajhőmérséklet következtében több gyümölcsfajunk is rügyezésnek indult, így sürgetővé vált a metszési és növényvédelmi teendők befejezése. Ez utóbbi tevékenység tervezése a gyakran túlságosan szeles időben kihívás elé állította a gazdákat, érdemes tehát a következő hét szárazabb periódusaiban az esti és a reggeli időszak szélcsendes óráit kihasználni erre a célra.

Még lehűlhet

A klímastatisztikák tanúsága alapján legalább április közepéig még jó esélye van jelentősebb lehűlésnek, akár erős fagy bekövetkezésének is, emiatt a korán meginduló vegetáció növeli a fagykár kockázatát. A dinamikusan fejlődő növényzet gyenge, frissen megjelenő szövetei, különösen a nyíló virágok, azon belül is az ivarlevelek sok esetben nem elég edzettek az erős lehűlésekkel szemben. Ugyanakkor a szárazabb tavaszok gyakori fagypont körüli hajnalai ellenállóbbá teszik ezeket a növényi szerveket, mérsékelve ezzel a fagykár rizikóját. Az aktív fagyvédelemre való felkészülés mellett ajánlott a passzív védekezés alapelveit is szem előtt tartani, úgymint a termőhely és a faj, fajta gondos megválasztása, a növények általános kondíciójának javítása, valamint a késleltetett metszés, illetve zöldségfélék, dísznövények esetében a megfelelő vetési és kiültetési idő alkalmazása.

- Debreceni Egyetem, AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában