Életstílus

2016.08.28. 10:21

Tudta? Egy szakács bosszújaként indult hódító útjára a burgonyacsipsz

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy amerikai étteremben 163 éve készült el az első burgonyaszirom.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Egy amerikai étteremben 163 éve készült el az első burgonyaszirom.

Születésnapját „ünnepelte” a burgonyából készült csipsz szerdán. A finomság elkészítése nem egy megtervezett folyamat volt, és íze is rengetegszer változott 1853 óta. Hazánkban egy évtizedig a sós íz volt az egyeduralkodó, ám az utóbbi időben a magyarok is nyitottabbá váltak a különleges ízesítésekre – derül ki az egyik nagy gyártó sajtóközleményéből. Adataik szerint a hagymával kombinált tejfölös-tejszínes-sajtos és a paprikás-chilis-pepperonis változatok mellé mára szorosan felzárkóztak a húsos és a különféle pikáns, egzotikus fajták is.

Az elégedetlen vendég

George Crum 1853-ban egy amerikai étteremben dolgozott szakácsként. Augusztus 24-én egy rendkívül elégedetlen vendéggel volt dolga, ugyanis állandóan visszaküldte a krumplit arra hivatkozva, hogy túl vastag szeletekre vágta és nem eléggé ropogós. Crum egyre vékonyabb szeleteket készített, végül a túl igényes vendég bosszantására annyira vékony krumplit sütött, hogy már a villát sem lehetett beleszúrni. Ahelyett azonban, hogy az így felszolgált burgonyát is visszaküldte volna, a vendég jó étvággyal elfogyasztotta azt, nagyon ízlett neki. Így indult el hódító útjára a burgonyacsipsz.

Kispályás magyarok

Európában csak a második világháború után vált népszerűvé. Magyarországra még később, a 90-es években jutott el, és az egy főre jutó chipsfogyasztás napjainkban is nagyon alacsony, mindössze 400 gramm per fő évente. Ezzel a mennyiséggel csak Bulgáriát előzzük meg a rangsorban az európai országok közül. A világcsúcstartó amerikaiak ennek a 20-szorosát, míg az Európa-bajnok norvégok a 7,5-szeresét fogyasztják el évente. Évi 400 gramm chips a teljes a só bevitelünknek mindössze 1 ezrelékét tartalmazza.

Kisebb sótartalom

A burgonyacsipsz az évek során sokat változott. A 100 évvel ezelőtti disznózsírt mára leváltotta a pálmaolaj, sőt a prémium gyártók egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó napraforgó olajban sütik a szeleteket. A néhány évtizeddel ezelőtt előforduló transz-zsírsav már mutatóban sem észlelhető a termékekben, sótartalma pedig kisebb, mint a kenyéré.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!