Harmadszor rendezik meg Hajdúnánáson a Nemzetközi Heki Taikai – Kyudo versenyt

Harmadszor rendezik meg Hajdúnánáson a Nemzetközi Heki Taikai – Kyudo versenyt
© Fotó: Magánarchívum
Hajdúnánás – A japáníjász-versenyt április 29-30. között rendezik meg. Ebben az évben Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Magyarországról érkeznek versenyzők összesen 11 dojóból. Az eseményen részt vesz Japán magyarországi nagykövete, Kosuge Junichi és Taikait Mori Toshio Sensei, a Heki Ryu Insai – Ha iskola jelenlegi vezetője, aki nyugdíjba vonulásáig az egyetlen Kyudo professzor volt Japánban.

A Heki Taikai, vagy magyarul Heki-iskolák versenye-találkozója, 9 évvel ezelőtt jött létre Mori Toshio Sensei és Walter Albini, a Kouzen Dojo vezetőjének ötletéből.

Álmuk egy olyan nemzetközi találkozó létrehozása volt, amely határokat átívelően, különböző országok dojoit hozná közelebb egymáshoz.

Az első három alkalom Pallanzában, Olaszországban került megrendezésre. Ezek a barátságos versenyek Olaszország, Németország, Ausztria, Finnország, Horvátország, Norvégia, Japán és Magyarország részvételével zajlottak.

Három év után a szervező Kouzen Dojo úgy gondolta, hogy akkor válik igazán nemzetközivé ez a kupa, ha más országokba is átkerül, így a következő 3 évre Karlsruhe, Németország kapta meg a rendezés jogát – emelte ki Oláh Tamás, a szervező bizottság vezetője.

Már Pallanzában felmerült azonban annak az ötlete, hogy Magyarország is bekerüljön, a rendezők sorába, ugyanis kis országunk, nagy meglepetésre, már az első versenyen különlegesen szerepelt. A csapatversenyben ugyanis szoros küzdelemben épphogy lecsúszva az I. helyről, a II. helyen végzett. Míg az egyéni küzdelmek során a III. helyet sikerült megszereznünk. Azonban ekkor még nem éreztünk magunkat elég felkészültnek, hogy ezt a nagy felelősséget magunkra vegyük.

Oláh Tamás elmondta, hogy a megfelelő pillanat 3 évvel ezelőtt jött el, Karlsruhéban. Ekkor döntötték el a nemzetközi szervező bizottság tagjaival, hogy a következő 3 évre megpályázzák a találkozó rendezési jogát.

– A 7. Heki Taikai szervezése óriási feladatnak látszott, szerettünk volna méltóan helyt állni, a verseny történelmében – hangsúlyozta Oláh Tamás, aki hozzátette: ebben óriási segítséget kaptunk Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármesteréről és Mónus József íjász harcostársunktól. Nélkülük ez a több szempontból sikeres és emlékezetes verseny nem jöhetett volna létre. Meg kell említenem még a Bukyukai Kyudojo lelkes tagjait is, akik nélkül a mai magyar Kyudo nem tartana ezen a fontos ponton. A sikeres szervezés megerősítette bennünk, hogy helyes úton jártunk, ezért a 9. verseny helyszínére is Hajdúnánást kértük fel, ahol újra örömmel vártak minket.

Az idei évben 11 dojo fogja képviseltetni magát a versenyen. Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Magyarországról érkeznek majd.

– Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal –