Harmadik tárlata már a szülőhelyén

Erdei Sándor nyitotta meg Sári Antal kiállítását
Erdei Sándor nyitotta meg Sári Antal kiállítását - © Fotó: Marján László
Nádudvar – Későn, már nyugdíjasként kezdte el a festészetet, de azt magas színvonalon teszi Sári Antal.

Ezekkel a szavakkal indította mondandóját Erdei Sándor költő, újságíró mikor megnyitotta a ’48-ban Nádudvaron született, de már évtizedek óta Hajdúszoboszlón élő Sári Antal festőművész kiállítását a városi művelődési házban.

Fényképész volt

A helyi Pro Urbe emlékérmes Liszt Ferenc kórus dalai után hangzottak el egyebek mellett a méltató szavak, amelynek továbbfűzéséből megtudhattuk miként készíti az ecsetmester műveit. Gyakran a helyszínen csupán lefotózza az ihletet adó tájat, hiszen Nádudvaron és Hajdúszobosz­lón is a fényképezés volt kenyérkereső foglalkozása a kedvtelő festészetnek valójában már nyugdíjasként hódoló alkotónak. Ha kicsit több ideje van a helyszín feltérképezésére, akkor skicceket készít, majd otthon, saját csendességében lát neki a színeket, vonalakat kibontakoztató vászonkitöltésnek.

Ember és környezet

Az általános iskoláit Nádudvaron végző művésznek ez már a harmadik tárlata szülővárosában, melytől sosem szakadt el teljesen, hiszen messze sem ment, csak a szomszédos fürdővárosig. Aztán dolgozott fényképészként is, sőt manapság a nádudvari színházi előadásoknak is rendszeres látogatója.

Az est folyamán az is kiderült, hogy már a kis Antika is szeretett rajzolni, festeni, de ezt kibontakoztatni igazából már csak Anti bácsiként van ideje. A nívódíjas mester kedvenc témája az ember és környezete. Tájképek, portrék és csendéletek egyaránt feltárulnak az érdeklődő tekintetek számára a művelődési központ galériájában egészen március 10-ig.

– Marján László –