Harmadfokú készültség a Budapest környéki Duna-szakaszokon

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe éjféltől a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Duna-szakaszon. Hétfőre virradó éjjel ugyanis a Duna árhulláma elérte a Budapest feletti folyószakaszt.

Az Ipoly-folyó vízgyűjtőjén viszont megkezdődött a lassú apadás. Az árvízi készültséget továbbra is fenntartják a folyón. Az árhullám levonulása a torkolati szakasznál, Letkés térségénél tart, ahol az ideérkező árhullám és a Duna visszaduzzasztása hatására magas vízállások alakultak ki. A vasárnap megkezdett töltések magasítása továbbra is folytatódik – tájékoztatott hétfő reggeli közleményében Baross Károly védelemvezető.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfő reggeli tájékoztatása szerint a folyó vízmagassága a fővárosnál a reggel 9 órás adatok szerint 814 centiméter, az éjféli 801 centiméteres vízszinthez képest 13 centimétert emelkedett a vízszint a fővárosnál. A vízügyi szakemberek jelenlegi előrejelzése szerint a tetőzés egy napig tart majd Budapesten, és a hét közepén megkezdődik a folyó apadása. Az alsó rakpartok legkorábban a hét vége környékén kerülhetnek ki a víz alól, ekkor kezdődhet majd meg a takarítás is.

A Főpolgármesteri Hivatal szerint Budapesten lakóövezetet továbbra sem veszélyeztet az árhullám. A Duna fővárosi szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el, hogy a hajók keltette hullámok se törjék át a védvonalakat a Margitszigeten. A Főpolgármesteri Hivatal kéri a jachtok tulajdonosait is, hogy mielőtt vízre szállnának, érdeklődjenek a Vízirendészetnél a fővárosi hajózási szabályokról. Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Csatornázási Művek arról tájékoztatott, hogy valószínűleg a margitszigeti védműveket meg is magasítják hétfőn.

– Független Hírügynökség –