Hárítja az emberölési kísérlet vádját a NAV volt igazgatóhelyettese

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: telegraph.co.uk
Debrecen – A NAV volt igazgató-helyettese szabadult volna az élettársától a vádhatóság szerint.


Jogos védelmi helyzetre hivatkozik, nem érzi magát bűnösnek és állítása szerint a sértett támadt rá – erről vallott csütörtökön a Debreceni Törvényszéken az a férfi, aki tavaly februárban édesanyja konyári házában késsel és baltával próbálta megölni élettársát. A bíróságon első fokon megindult büntetőeljárásban az első tárgyalási nap a vádirat ismertetésével kezdődött, majd a vádlott válaszolt a bírói, ügyészi és védői kérdésekre, illetve korábbi terhelti nyilatkozatait ismertették – tudtuk meg Tatár Tímea törvényszéki sajtószóvivőtől. Dr. K. Gyulát előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolja a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség.

A vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal volt Szolnok megyei igazgató-helyettese, és a nő is az adóhatóságnál dolgozott. Az ügyben csütörtökön ismertették a vádiratot a Debreceni Törvényszéken.

Kamu telefonok

M. Gyula és volt párja munkahelyükön, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adóigazgatóságán ismerkedtek meg, ahol előbbi igazgatóhelyettesként, utóbbi adóellenőrként dolgozott. Kapcsolatukból gyermek született, és az esküvőjük időpontját is kitűzték. A viszony azonban annyira megromlott, hogy 2014 őszén a férfi egy másik szolnoki lakásba költözött, ahová a gyereket is magával vitte. A feszültségben a gyermeknevelés mellett egy elszámolási vita játszott közre, ugyanis az asszony 2013-ben 2,75 millió forintot adott oda a férfinak azzal, hogy a vádlott egy „Árpi” nevű ismerőse befekteti és 3 év elteltével 6 milliót kapnak vissza. M. Gyulának azonban – szól a vádirat – esze ágában sem volt a pénzt befektetni, miközben az anyagi helyzete folyamatosan romlott. 2014 végén – mivel nem törlesztette – a bank elvette a gépkocsiját, másik autót pedig a munkahelyén felvett félmillió forint illetményelőlegből vásárolt…

Bár a nő folyamatosan érdeklődött a befektetés sorsa iránt, a férfi hitegette, és a nem létező „Árpival” való találkozások sorban meghiúsultak. A mesében a vádlott odáig ment, hogy álhívást is beállított a mobiltelefonján, majd beszélgetést imitált, s azzal verte át élettársát, hogy „Árpit” akkor éppen egy baleset akadályozta meg a találkozásban – szerepel a vádiratban.

Elszólta magát

A bűncselekmény napján is „Árpihoz” igyekeztek, ugyanakkor M. Gyula az indulás előtt magához vett egy konyhakést. Az ügyészség szerint gyilkos szándékkal. Végül Konyárra, a vádlott szüleihez autóztak, a férfi azzal nyugtatta párját, hogy ott kapnak majd meg 3-4 millió forintot „Árpitól”, miközben pontosan tudta, hogy ez képtelenség. Konyáron a pár a férfi édesanyját egy közös ebéd után elküldte bevásárolni, mielőtt azonban az elindult, a vádlott diszkréten közölte vele, hogy velük kell majd mennie Szolnokra (a vád szerint úgy tervezte, hogy az édesanyja vigyáz majd a gyermekre).

Késsel, baltával

Ami ezután következett, meglehetősen abszurd. Kettesben maradva szeretkeztek, majd a férfi a fürdőszobából visszafelé jövet az asszonyra támadt a késsel. „Nincsen semmilyen Árpi… fel akartál jelenteni a rendőrségen?” – kérdezte a sértettől a vád szerint, majd a nő torka felé szúrt, ám az ráfogott a pengére, megszerezte a kést, kiszabadult a szorításból, és megpróbálta elrejteni a fegyvert. A vádlott azonban visszaszerezte, tarkón szúrta a menekülő asszonyt és igyekezett elvágni a nyakát. Amikor ez nem sikerült (a sértett átrohant egy másik helyiségbe), a férfi baltával fejbe verte. Akkor ismét a kézhez nyúlt, ám amikor áldozata arra kérte, hogy ne bántsa tovább, inkább hagyja el elvérezni, felhagyott a bántalmazással.

M. Gyula számítását a megérkező édesanyja húzta keresztül, aki a légcsőszúrása miatt erősen vérző asszonyt látva felszólította a fiát, hogy hívjon rendőrt (így is lett). Az idős nőnek egyébként mindketten azt mondták, hogy a másik támadt előbb.

HBN-RaL


Kívánta a halálát…

A vádirat szerint a nő életveszélyes sérüléseket szenvedett, csak az idejében érkező orvosi segítségnek köszönheti életét. Az ügyészség megállapításai szerint K. Gyula gátlástalanul, „emberi mivoltából kivetkőzve követte el a bűncselekményt és az átlagost lényegesen meghaladó szenvedést okozott a sértettnek, előre látva és kívánva a halálát”. A vád alapján a férfi szeretett volna megszabadulni a tartozástól, és egyáltalán a kapcsolattól, beleértve azt is, hogy így a gyermekük hozzá került volna.