Helyi közélet

2008.09.08. 11:37

Farmer Expó: a bizalom jegyében

<p>Debrecen — A legtöbb kiállító tíznél több üzleti kapcsolatot tudott kiépíteni a kiállítás ideje alatt. A 17. Farmer-Expo és 3. Hortico Szakkiállítások a bizalom – innováció – hatékonyság jegyében zajlottak.<BR /></p>

A 17. Farmer-Expo és 3. Hortico Szakkiállítások a bizalom – innováció – hatékonyság jegyében zajlottak; a 4 napos fórumon több mint 300 kiállító 17.892 nm-en mutatta be termékeit, szolgáltatásait.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára hazánk egyik legnagyobb regionális vásárának nevezte a debreceni kiállítást, amely alkalmas arra, hogy összehozza a termékpályák szereplőit.

Mi szem-szájnak...

A kiállítók között az egyik legnagyobb létszámban az idén a gépkereskedők, forgalmazók képviselték magukat. Az idén annak ellenére is sokan vásároltak mezőgazdasági gépeket, hogy nem volt géptámogatás.

A másik nagy kiállítói csoportot az állattenyésztők alkották. A szarvasmarha tenyésztési kiállításon több mint 30 üzem 100 tenyészállattal képviseltette magát. A bemutatókon megjelent 6 tenyésztő szervezet, akik a Magyarországon tenyésztett 8 meghatározó szarvasmarhafajta tenyészállatait vonultatták fel.

A lókiállításon, 106 tenyészállattal többségében Debrecen környékéről jelentek meg magángazdálkodók, de érkeztek tenyésztők a Dunántúlról is. A sertésbemutatón és bírálaton 14 hazai tenyésztő 41 csoporttal szerepelt, amelyből 38 csoportot (93 %) a kiállítás során értékesítettek. A baromfi kiállításon több mint 600 tenyészállatot, illetve végterméket mutatott be 15 baromfitenyésztéssel foglalkozó társaság.

Elmélet és gyakorlat

Élénk élet zajlott a kiállítás fedett pavilonjaiban is, ahol az élelmiszeripari cégek standjainál étel- és italkóstolókat tartottak, a zöldség-gyümölcs ágazatot pedig a TÉSZ-ek standjai képviselték.

A kiállítók szinte azonos arányban jelölték meg a legfontosabb látogatói célcsoportjuknak a növénytermesztőket és az állattenyésztőket. A legtöbb kiállító (75%) 10-nél több üzleti kapcsolatot tudott kiépíteni a kiállítás ideje alatt. Azon kiállítók, akik üzleti sikereik érdekében szakmai meghívókat küldtek ki, szinte valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy az általuk hívott partnereik 70%-ban meglátogatták standjukat.
A vásárt kísérő szakmai programok közül kiemelkedett a magyar mezőgazdaság stratégiai fejlesztésének irányával foglakozó tanácskozás illetve a nemzetközi juhtenyésztési fórum.

Az idén összesen 12 szakmai találkozó és fórum is segítette a résztvevők látókörének szélesedését. Ezeken összesen több mint 700-an vettek részt. Az expo keretében első alkalommal rendezték meg a nemzeti agrár kutatás-fejlesztési és innovációs kerekasztalt, amelyen a jövő kutatás-fejlesztésének iránya, szerkezete került napirendre.

Fejlesztésekre a versenyképesség javítására 2013-ig mintegy 600 milliárd Ft-os keretösszeg áll a magyar gazdák rendelkezésére. Kiemelt területnek számít például az állattartás és a kertészeti ágazat támogatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában