Hariri halálnak ötödik évfordulójára emlékeztek Libanonban

Több tízezer ember vonult utcára vasárnap Bejrút belvárosában, hogy megemlékezzenek Rafik Hariri volt libanoni kormányfő meggyilkolásának ötödik évfordulójáról.

A Szíria-ellenes nézeteiről ismert politikust egy nagy erejű bomba ölte meg. A merénylet utáni tüntetések hatására a szíriai csapatok kénytelenek voltak kivonulni az országból, 29 év után. Hariri gyilkosait azóta sem sikerült elfogni.

A bejrúti Mártírok terén több tízezer ember jelent meg, hogy Rafik Hariri volt libanoni kormányfőre emlékezzenek, akit 2005. február 14-én autóba rejtett bombával öltek meg. A libanoni zászlókat lengető tömeget Saad Hariri  libanoni kormányfő, Rafik Hariri fia köszöntötte. Azt mondta: apja öröksége még mindig él, és a demonstráció azt mutatja, hogy továbbra is az általa kijelölt úton akarnak haladni.

Sokan Damaszkuszt vádolták a politikus megölésével, aki a halála előtti hónapokban Szíria-ellenes kijelentéseket tett. Szíria azonban tagadja, hogy köze lett volna a robbantáshoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2007-ben különleges törvényszék felállításáról döntött, amely 2009-ben kezdte meg a munkát a Hariri-merénylettel kapcsolatban. Bár a nyomozás elején egy ENSZ-bizottság azt közölte, hogy olyan bizonyítékokat találtak, amelyek a szíriai és a libanoni hírszerzés részvételére utalnak, még egy gyanúsítottat sem vettek őrizetbe.

Saad Hariri, aki a merénylet után nyíltan Szíriát vádolta apja meggyilkolásával, a BBC-nek adott interjúban védelmébe vette a törvényszéket. A libanoni kormányfő közölte: ez egy lassú folyamat, amely sok időt vehet igénybe, de “aki azt hiszi, hogy nem szolgálnak majd igazságot, az nagyon, nagyon rosszul gondolja”. “Csak türelmesnek kell lennünk” – tette hozzá Hariri.