Hargita megyében 270 hektáron pusztított erdőtűz júliusban

Kolozsvár, 2012. július 23., hétfő (MTI) – A székelyföldi Hargita megyében, Romániában mintegy 270 hektárnyi erdős, bozótos területen pusztítottak júliusban tüzek – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a megyei katasztrófavédelem illetékese.

Ovidiu Dudu alezredes szerint a megyében július eleje óta 29 tűzesethez riasztották a tűzoltókat. A tüzek erdőket, bozótosokat, fakitermeléseket károsítottak meg. A lángok terjedését a szárazság segítette elő, a tűzoltók munkáját pedig a terepviszonyok tették rendkívül nehézzé.

Az alezredes szerint az erdőtüzek fellángolását felelőtlen turisták vagy erdei gyümölcsöket gyűjtők okozták, akik nem mérték fel, hogy a hetek óta tartó aszály következtében száraz az aljnövényzet, és gyorsan tovaterjednek a lángok. A kászonaltízi erdőtűz a hivatalos hatósági felmérés szerint 70 hektárra terjedt ki, de Zeteváralja közelében is mintegy ötven hektáron pusztítottak a lángok.

A katasztrófavédelem illetékesei szerint a Hargita megyei erdőtüzek oltásában 1417 személy vett részt, köztük 524 hivatásos és 498 önkéntes tűzoltó. Az oltásban hegyivadász katonák, csendőrök és rendőrök, erdészek és 132 önkéntes civil is részt vett.

Ovidiu Dudu tájékoztatása szerint a vasárnap esti záporok eloltották a borszéki és a gyergyószentmiklósi erdőtüzeket, de Zeteváralja, Csíkszentimre, Csíkcsicsó, valamint a Gyilkos-tó közelében még hétfőn is küzdöttek a lángokkal a tűzoltók.

A júliusi erdőtüzek a székelyföldi Hargita megyében terjedtek ki a legnagyobb területekre, de az ország 11 megyéjét érintették. 

MTI