„Harcolni fogok az iskolánkért!”

Akt.:
Költészet napja Hajdúdorogon, a könyvtárban
Költészet napja Hajdúdorogon, a könyvtárban - © Fotó: Miska Andrea
Hajdú-Bihar – A Napló által megkérdezett polgármesterek elhibázott lépésnek tartják az államosítást.

Még mielőtt a köznevelési kerekasztal illetékes munkacsoportja bármi érdemi megállapításra jutott volna az iskolák teljes körű államosítása kapcsán, Sipos Imre államtitkár bejelentette, hogy a jövőben az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója, ugyanakkor némileg más szervezeti struktúrában, de a Klik is marad. Mit szólnak ehhez a végeken?

Aki elmegy a falig

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere azzal fogadta az újságírót, hogy ő bizony a végsőkig harcolni fog az iskolájukért. „Úgy tűnik, a fiúk ott a Házban megfeledkeztek arról, hogy van egy önkormányzati törvényünk, ami taxatíve felsorolja, hogy mik az önkormányzatok kötelező feladatai. Ilyen például a közösségi tér biztosítása; nos, a város egyetlen díszterme az iskola épületében van. Hogy fogunk hozzájutni? Pitiznünk kell majd a tankerületnél, hogy a város dísztermét munkaidőn kívül (egy nemzeti ünnep vagy akár egy bál okán), esetleg bérleti díj ellenében használhassuk? Vagy ott van kötelező önkormányzati feladatként a sportoláshoz kapcsolódó feltételek biztosítása. Hajdúdorog intézményei közül az iskola az egyetlen, ahol fedett sportlétesítmény van. Ki fogja azt garantálni, hogy oda bármikor bevihessük a nyugdíjasainkat, a kéziseinket vagy a focistáinkat? Most térítésmentesen tesszük ezt, hiszen érdekünk, hogy a közösségünk tagjai egészséges emberek legyenek” – sorolta aggályait a szocialista városvezető.

Ki fogja garantálni?

Ugyancsak a kötelező feladataik között említette a szociális étkeztetés megoldását, csakhogy Hajdúdorogon az egyetlen közkonyha szintén az államosítandó intézményen belül van. – Mi a garancia arra, hogy a mostani dolgozók a mostani minőségben szolgálják ki továbbra is az iskolásokat, az óvodásokat és a nyugdíjasokat? Jut eszembe: amikor az iskolát több százmillió forint uniós pénzből modernizáltuk, az Európai Unió felé vállaltuk, hogy az intézményt az önkormányzat továbbra is iskolaként fogja működtetni. Nem az állam, hanem a város… Az államosítással tehát ezen a téren is kötelezettséget szegünk. És akkor arról még nem beszéltem, hogy az ott dolgozó takarító nénik, konyhás nénik és pedagógiai asszisztensek munkahelyét ki garantálja? Vagy kirúgják őket, hogy utána olcsó pénzért közmunkásként visszafoglalkoztassák – osztotta meg velünk aggályait Csige Tamás, aki kiszámolta, hogy az államtól 1,2 milliárd forintot kell kapniuk azért, hogy a sportcsarnok, a közkonyha és a díszterem problémáját megoldják. „Fizessék ki, azután úgy államosítanak, ahogy akarnak. Ennyibe kerül, hogy biztosítani tudjam a törvény által rám rótt kötelező önkormányzati feladatokat. Ha a kártalanítás nem történik meg, akkor végig fogom gondolni, hogy milyen jogi elégtételre van lehetősége a városnak” – mondta.

Megtűrtek lesznek?

Tóth József, Polgár polgármestere abszurdnak nevezte azt, hogy a totális államosítás után legfeljebb bekérezkedhetnek a helyi közösség választott vezetőiként az intézményükbe. – Ez végletesen gyengíti azt a szándékunkat, ami az iskolának a város életébe történő minél szervesebb bekapcsolódását igyekezett elérni. Ez szembe megy azzal, amit reméltünk a közoktatási kerekasztal tevékenysége kapcsán; ott ugyanis az egyik munkacsoport éppen a fenntartással kapcsolatos kérdéseket vizsgálta. Mielőtt azonban a szakmai testület bármire juthatott volna, a politika közölte, hogy teljes körű államosítás lesz és kész. Továbbra is az a véleményem, hogy az iskolák kettős fenntartása valóban fenntarthatatlan volt, csakhogy a gondot nem az üzemeltető önkormányzatok, hanem a fenntartó Klik okozta – jelentette ki a Naplónak a DK-s városvezető.

– Petneházi Attila –


Akinek nincsenek illúziói

Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere úgy fogalmazott, nincsenek illúziói abban a tekintetben, hogy a teljeskörű államosítást végre fogják hajtani. – Az elképzeléseiket eddig is végbevitték, függetlenül attól, hogy az találkozott-e a jogszabályi rendelkezésekkel vagy sem. Valamiféle politikai akarat diktál itt már, és nem a jog – jelentette ki a fürdőváros első embere, aki szerint sajnos borítékolható, hogy romlani fog az államosított intézményekben a színvonal. „Az újságban olvastam, hogy idén 108 milliárd forinttal csökkentették a Klik költségvetését a tavalyi emelt szinthez képest. Márpedig ha erre a célra nagyságrendekkel kevesebb jut, annak nem is lehet más a vége, mint a színvonal romlása” – mondta Sóvágó László.