Harcoljunk a melanoma ellen!

Harcoljunk a melanoma ellen!
Az európai Melanoma Naphoz csatlakozva, május 3-án anyajegy-tanácsadással várnak a szakemberek a Bőrgyógyászati Klinikán.

Van Önnek új anyajegye, megváltozott a régi? Ha igennel felelt erre a kédésre, s mindemellett még világos bőrű, sok az anyajege vagy a családban előfordult már melanoma és bizonyos pigmentsejtes anyajegyek megléte, akkor Önnek érdemes ellátogatnia hétfőn (május 3.) a bőrgyógyászati klinika ingyenes melanoma-szűrésére.

– Magyarországon évente 15000 bőrdaganat fordul elő, ebből 2000 a pigmentsejtből kiinduló malignus melanoma. A melanoma jelentőségét a növekvő előfordulás, a korai áttétképződés és a magas halálozás adja. A növekvő előfordulás hátterében fontos szerepet kap az intenzív ultraibolya sugárzás, mely bizonyos genetikai háttér mellett fokozott tumorkockázattal jár – tájékoztatott dr. Bégány Ágnes, a klinika egyetemi docense.

– A melanoma kialakulhat ép bőrön, vagy meglévő pigmentsejtes anyajegy talaján. A bőrön megjelenő új pigmentált folt, vagy vérzékeny csomó, a meglévő anyajegy szín, alak, méretbeli változása a melanoma lehetőségét veti fel. Bőrgyógyász szakorvos egy speciális kézi műszer, a dermatoszkóp segítségével, invazív módszerek nélkül állíthat fel klinikai diagnózist. A korán felismert melanoma műtéttel gyógyítható.

Ezzel szemben, ha a melanoma későn került felismer ésre, komplex kezelés ellenére áttétek jelenhetnek meg. Az ilyen ún. metasztatikus melanoma még napjainkban sem gyógyítható – figyelmeztet a szakember.

 A szűrés segíthet

– Az anyajegy-tanácsadás egyfajta szűrővizsgálatot jelent. Célja elsődlegesen a daganatgyanús elváltozások és a fokozott daganatkockázatú emberek kiszűrése és nem utolsósorban a lakosság figyelmének felkeltése. A korán felismert melanoma műtétével, illetve a rizikócsoportba tartozók rendszeres ellenőrzésével csökkenthető a melanoma okozta halálozás.

A figyelemfelkeltés révén elérhető, hogy az emberek szert tegyenek olyan egészségismeretekre, amelyek segítségével bőrükön észreveszik azokat a változásokat, amelyekkel időben orvoshoz fordulva megelőzhető a baj – hangsúlyozta a bőrgyógyász. Az idei Melanoma Naphoz csatlakozva a debreceni Bőrgyógyászati Klinikán (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.) 9-17 óra között, előzetes bejelentkezés után bőrgyógyász szakorvosok vizsgálják meg a jelentkezőket. Bejelentkezni a 06-40/900-600-as telefonszámon lehet.