Harcba szálltak a török basával

Akt.:
Harcba szálltak a török basával
© Fotó: Vass Attila
Hajdúszoboszló – A fürdőváros egyik legfontosabb, leghíresebb és legrégebbi történelmi-műemléki emlékhelye a Kálvin téren található. Ezen a helyen állt a XV. század óta fallal körülvett templomerőd, itt van az I. világháborús emlékmű, a református templom, a Gönczy Pál-mellszobor, valamint a hajdúk letelepítésének emlék-domborműve is.

Az ősi falon elhelyezett emléktábla szerint ezen a helyen állt a XV. század óta fallal körülvett templomerőd. Itt haltak meg a város védői 1660-ban Szeidi török basa támadása idején.

erod2Fotó: Vass Attila

A XVIII. században újjáépítették, a maradványt pedig 60 esztendeje, 1958-ban jelölte meg a megyei tanács. Az erődfalat már a hajdúk telepítése előtt megépítették, valószínűleg a reformáció harcai miatt és a török elleni védekezés érdekében.

erod4

erod3Fotó: Vass Attila

A régi templom és környezete 1594-ben a tatár csapat pusztítása során teljesen kiégett, és tönkrement.
Az új református templom barokk stílusban épült az 1700-as évek elején. Tornya 1829-ben nyerte el a mostani formáját – erre utal a rajta olvasható évszám.

VA


Hajdúszoboszló – Itt a hétvége, amikor is sokan már a pihenésre gondolnak. Emlékeznek? Nem is olyan régen a hétköznapok jelszava még a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” volt. Ez a címe a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban megcsodálható tárlatnak is, amely a Kádár-kor mindennapi életén...

Hajdúszoboszló - A fürdővárosban egy „helyi specialistásra” is figyelmesek lehetünk: a biciklik, motorok különböző helyein tartórácsok vannak, de az utánfutó se ritka. Ezeken többnyire kannákat, tartályokat szállítanak, és rendre egy irányba kerekeznek. Nem nehéz rájönni ennek okára se – az így k...