Harc és tanulás

Újra szól a csengő, csikorog a táblán a kréta, harsog a tornatanár hangja a tornateremben. Lazítani nem lehet, alig három hét van hátra a tanév első félévéből.

Kavaleczné Hegyi Erika jegyzete.

Pihengetni azután sem tanácsos, hisz kezdődik az új félév, amikor mindenki tiszta lappal indul, így lehet küzdeni a jó jegyekért, az érettségizőknek a pontokért.

A nyolcadikosokat se irigyelje senki, a szüleiket még kevésbé. Főhet a fejük, mely középiskolákba adják be a jelentkezési lapot, főleg, ha a csemetének még fogalma sincs arról, mivel szeretne pénzt keresni, ha majd felnő.  

A legnagyobb érdeklődés mégis a felsőoktatási intézmények felé fordul az idén. Mint ahogy tavaly korszakalkotó változások rendítették meg az érettségi rendszerét, most a főiskolákon, az egyetemeken a sor. Elindul a sokat emlegetett többciklusú képzés, ami ma még nem minden fiatal számára világos teljesen, de aki bejutott, és elkezdi tanulmányait, valószínű, hogy mindent idejében megtud. Aztán folytatódhat a harc a jó jegyekért, a mesterképzésre ugyanis nem lesz mindenki jogosult, csupán a hallgatók egyharmada.

Amikor pedig ünnepélyes keretek között átveszi a fiatal a diplomáját, remélhetőleg nem bánja meg az egészet. Mert állásajánlata már a zsebében lapul.