Jegyzet: Magyar anyák, munkára fel!

Akt.:
Jegyzet: Magyar anyák, munkára fel!
Olvasgatom az Orbán Viktor miniszterelnök által a Parlamentben hétfőn bejelentett munkahelyvédelmi akcióterv részleteit (hiszen az ördög alighanem ezúttal is a részletekben bújik meg), de sokadszorra se találok benne semmi ördögit. Petneházi Attila jegyzete.

Hiszen mi ördögi lenne abban, ha az éppen regnáló kormány adó- és járulékcsökkentéssel mérsékelné például a nők évszázados hátrányát a hazai munkaerőpiacon? Igaz, az sem ördögtől való feltételezés, hogy a jelenlegi kabinet sem találta fel a spanyol viaszt, hiszen a közterhek mérséklésével sakkozó munkaerőpiaci projektek (lásd Start-program, közhasznú munka, stb.) most is futnak.

Jómagam (pártállástól függetlenül) szivesen megsüvegelem az olyan jobbító szándékot, ami például a kismamák újbóli munkábaállását, vagy éppen az 55 év felettiek munkában tartását célozza, mégsem vagyok biztos abban, hogy az adó- és járulékcsökkentés nyomában tömegesen új munkahely terem. A legtöbb, amit egy ilyen akcióterv elérhet, az, hogy (és ez sem kevés) javítja a vállalkozói környezetet. A foglalkoztatás bővüléséhez azonban minimum három dolog szükségeltetik: munka, munka és még egyszer munka…

Petneházi Attila