Helyi közélet

2014.03.04. 10:49

A debreceni KEVIÉP építi Kovászna megye hulladéktárolóját

Kolozsvár, 2014. március 4., kedd (MTI) - A debreceni KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. építheti meg a székelyföldi Kovászna megye hulladéktárolóját - közölte keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Kolozsvár, 2014. március 4., kedd (MTI) - A debreceni KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. építheti meg a székelyföldi Kovászna megye hulladéktárolóját - közölte keddi számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

A Krónika cikke szerint a Kovászna megyei önkormányzat a következő napokban írja alá a kivitelezési szerződést a KEVIÉP-pel, melynek a munkálatok megkezdésétől tizennégy hónap áll rendelkezésére a korszerű szeméttároló megépítésére. Amint a lap felidézi, az Európai Unió szabványainak megfelelő Kovászna megyei hulladéktároló megépítése immár két éve húzódik a kivitelező kiválasztására kiírt versenytárgyalás eredményének sorozatos óvásai miatt.

A nem EU-konform szeméttelepek felszámolására, illetve az egész megyét kiszolgáló modern hulladéktároló megépítésére az önkormányzat 30 millió eurós uniós pályázatot nyert. A 2012-ben kiírt közbeszerzési pályázaton az önkormányzat egy bukaresti céget hirdetett ki győztesnek, a döntést azonban több vesztes pályázó is megfellebbezte. A közbeszerzéseket felügyelő országos hatóság négy alkalommal rendelte el a pályázatok újraértékelését. Végül a debreceni céget nyilvánította nyertesnek, a bukaresti cég fellebbezését pedig a bíróság jogerősen elutasította.

Tóth Birtan Csaba, az Öko Sepsi Egyesület igazgatója a Krónikának elmondta: a debreceni cég a kiírás értékének alig több mint 50 százalékából vállalta a hulladéklerakó megépítését. "Bízunk abban, hogy ebből az összegből is meg lehet építeni. Minden azon múlik, hogy az önkormányzat a kivitelezés minden vetületét belefoglalja a szerződésbe, olyan feltételeket szabjon a nyertes cégnek, hogy ha ebből az összegből nem tudja megépíteni a lerakót, akkor a különbözet az ő vesztesége legyen" - idézte a Krónika Tóth Birtan Csabát.

A Maksa és Lécfalva közötti 15 hektáros területre tervezett hulladéktároló, válogató- és komposztálóüzem a következő 20 évben tudja befogadni Kovászna megye hulladékát.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában