Helyi közélet

2012.07.08. 18:17

Az olvasó kérdez: Bambusz ápolás, de hogyan?

Debrecen - Számos kérdéssel kell tisztában lennie annak, aki szeretne szép, egészséges szobanövényt.

Debrecen - Számos kérdéssel kell tisztában lennie annak, aki szeretne szép, egészséges szobanövényt.

Az utóbbi években megjelent szobanövény, a szerencsebambusz ápolásáról, fény- és talajigényéről, valamint szaporításáról olvasnának sokan szívesen. Egyre több helyen található ez az érdekes növény, amely egyesek szerint vízben, tápsó nélkül is tartható. Mások szerint virágföldben, teljes a bizonytalanság. Magától csavarodik a szára rugóalakúra, vagy forgatni kell e növényt rendszeresen a fény felé? Dísznövényekkel foglalkozó könyvekben még nem olvasható semmi erről a növényről, az eladók tájékoztatása is változó. Ezért szeretném, ha a szakember véleményét tartalmazó cikk jelenne meg róla sokak örömére – írta lapunknak nemrégiben egy olvasónk. Az ő kérésre készült az alábbi útmutató, az edenkert.hu szakértőinek segítségével.

 

A nevelés „titka”

Több száz meg száz bambusz változat létezik, amelyeknek a magassága a 30 métertől a pár centiméterig terjed. Közülük sokan túlélik a 0 Celsius fok alatti hőmérsékletet, míg mások trópusi növények. Az alacsonyabb, trópusi fajtákat jól lehet a lakásban nevelni, és könnyen alkalmazkodnak a benti körülményekhez.

 

Kiválasztás

A szerencsebambusz, ami a Feng Shuinak köszönheti a hírnevét, szinte bármelyik kertészetben megtalálható, de más fajták is nagyszerűen fejlődnek benti környezetben. Mérjük fel, hogy milyen környezetben fog a bambuszunk nőni. Sok kultúrnövény szépen fejlődik alacsony és közepes fényben, és nagyszerű szobanövények. Keressünk egy faiskolát, amely bambuszokkal foglalkozik, hogy segítsen a döntésben.

 

Megfelelő konténer

A bambuszok sekély gyökerűek, így a zömök, dézsaszerű konténereket szeretik a legjobban. A bambusznak földalatti gyökere van, amit rizómának neveznek, ami a koronából fejlődött ki. Fontos, hogy olyan konténert válasszunk, amelyben megfelelően elágazhat a gyökere. A konténer aljának lyukasnak kell lennie, mert a bambusz nem bírja a nedvességet. Mielőtt elültetnénk, tegyünk kavicsot vagy eltört virágcserepeket a konténer aljára. A konténer oldala és a gyökérlabda között legalább 5 centiméternek kell lennie.

 

Talaj és trágya

Mivel a bambuszok füvek, tápanyagban gazdag talajra van szükségük. Adjunk szerves anyagot a talajhoz, például komposztot, tőzegmohát vagy trágyát. A magas nitrogén- és alacsony káliumtartalmú trágya a legmegfelelőbb a levélzettel rendelkező növényeknek. Ne használjunk virágoknak való trágyát.

 

Vízigény és páratartalom

Hagyjuk kiszáradni a földet két öntözés között, mert a túl sok öntözés következtében a bambusz elrothad. A bambusz tudatja, hogy mikor van szüksége vízre, mert olyankor a levelei elkezdenek göndörödni. A téli időszakban kevesebb vízre van szüksége, viszont fontos megőrizni a megfelelő páratartalmat. Ezt úgy érhetjük el, hogy az alátétbe kavicsot helyezünk, amibe pedig mindig kell víznek lennie. Egy pár csepp fehérítő megelőzi a kavicsok iszaposodását.

 

Metszés

Az összes bambusz jól viseli a metszést. Ahhoz, hogy élettel teli növényeink legyenek, metsszük le róluk a vékony, gyenge szárakat. Ettől elegánsabb külsőt nyernek. Ezen kívül ajánlott levágni a leveleket a szár alsó részéről. Azokat a növényeket, amelyek túl magasra nőnek vissza lehet vágni anélkül, hogy kárt tennénk bennük. Amikor a növény elérte a kívánt magasságot egyszerűen csak vágjuk vissza. HBN

 

 

Hogyan ültethetők át a bambuszok?

A bambuszt egy idő után át kell ültetni. Borítsuk oldalra a konténert, és vegyük ki belőle a növényt. A károsodott gyökereket távolítsuk el róluk, azután pedig visszaültethetjük a bambuszt ugyanabba a konténerbe. Távolítsunk el annyi gyökeret róla, hogy legalább 5 cm távolság maradjon a növény és a konténer széle között. Tegyünk hozzá egy kis friss földkeveréket és már készen is vagyunk. Vágjuk vissza a tetejét és a szár egy harmadáról a leveleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában