Hány évi fizetésünkből?

Budapest – A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 6,1, a nettó pedig 7,8 százalékkal nőtt tavaly.

A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon. A lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek, jóllehet a hiteltörlesztők aránya a keresetekhez képest csökkent.

Nagyobb ütemben

A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset országos szinten 263 ezer 200 forint volt az elmúlt évben. A legmagasabb béreket a pénzügyi és biztosítási területen dolgozók kapták (519 ezer Ft), míg a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás területen kerestek (154 ezer Ft). A nettó bérek tekintetében az átlagkereset országosan 175 ezer forint volt, családi kedvezményekkel együtt 182 ezer 200 forint. A lakásárak azonban mind az FHB lakásárindexe, mind pedig az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél sokkal nagyobb ütemben emelkedtek. 2016-ban a nettó bérek ugyan 7,8 százalékkal nőttek, a lakásárindex és a kínálat átlagár alapján a lakásárak viszont 10-11 százalékkal.

Nem hagy alább

Az elmúlt öt évben a nettó átlagkereset évente átlag négy százalékkal nőtt, ehhez képest azonban az FHB lakásárindex majdnem hét, a kínálati árak pedig 5,4 százalékkal emelkedtek minden évben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ország egyes részei között mind kereset mind pedig lakásár tekintetében igen lényeges eltérések lehetnek. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire borús helyzet közepette, mégis mitől pörgött fel ilyen mértékben a lakáspiac. Az utóbbi időszakban megfigyelhető tendencia számos tényező összjátékának köszönhető, úgy mint a csok, a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek. Sem a kereslet, sem az árnövekedés nem hagy alább a lakáspiacon, miközben a kínálat bővülése még mindig jelentősen elmarad a szükséges ütemtől. Az otthonterkep.hu felmérése szerint az új építésű lakásoknál a kisebb méretek lettek népszerűbbek, a 45-60 négyzetméteres lakásokat részesíti előnybe a többség. A potenciális vásárlók negyede viszont visszafordul a használt otthonok piacára és ott igyekszik érvényesíteni a kedvezményeket.

HBN