Hanna, a felvilágosodás és a sakkautomata

Debrecen – Ifjúsági krimi a Csokonai Színházban, időutazással, szerelemmel, humorral.

Tavasszal, amikor a Csokonai Színház meghirdette a 2016/17-es évadát, a „könyvmoly” tizenévesek, illetve szüleik kérdések sorával bombázták a teátrumot: Mikor lesz az Időfutár bemutatója? Szükség van-e gyerekszereplőkre? Ki lesz Hanna? Ki lesz Benedict és Mozart? A próbák épp egy hete kezdődtek. Hanna és barátai izgalmas történetét december 19-től láthatják a nagyszínpadon a kis-és nagykamaszok, szüleik, nagyszüleik, hisz az alkotók olyan ifjúsági előadást terveztek, amely tartalmas együtt töltött időt kínál akár több generációnak is.

A 2012-ben hatalmas hallgatottságot elérő ifjúsági rádiójátékból hatkötetes regénysorozat született, ebből készült most színpadi verzió, mely az egyik legszínesebb, legfordulatosabb epizódot ragadja ki a gazdag cselekményből, és formálja önálló történetté. A kalandok, barátságok, szerelmek, érzelmi viharok és a vicces iskolai helyzetek egy időutazásról szóló krimibe ágyazódnak bele: a főszereplő Hanna egy időre a 18. században ragad, a visszajutásban barátai – akikkel a különleges féreglyuktelefonon keresztül tudja tartani a kapcsolatot – minden találékonyságukkal igyekeznek neki segíteni.

A több száz éves időeltolódás kiváló alkalmat ad néhány történelmi és művészettörténeti tény izgalmassá tételére: Kempelen Farkas sakkautomatájáról, a felvilágosodásról, Mozart A varázsfuvolájáról szinte észrevétlenül, gyorsan pörgő kalandokon keresztül szereznek ismereteket a nézők. Hannát Mészáros Ibolya alakítja. A rendező Gemza Péter.

HBN