Hasznos információk

2020.05.15. 09:38

Rendben lezajlott az átalakítás, közigazgatási jogviták a Debreceni Törvényszéken

Jogszabályi változás folytán a közigazgatási és munkaügyi bíróságok 2020. március 31-ével megszűntek. A közigazgatási perekben 2020. április 1-jétől elsőfokon Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye területén a Debreceni Törvényszék Közigazgatási Kollégiuma jár el regionális illetékességgel a hatáskörébe tartozó ügyekben. A munkaügyi bírósági ügyek első fokon átkerültek az illetékes törvényszékekhez – tudatta közleményben a Debreceni Törvényszék.

A közigazgatási bíróság átalakítása miatt 2020. március 31-én a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt folyamatban lévő, illetve további intézkedést igénylő ügyek átkerültek a Debreceni Törvényszék Közigazgatási Kollégiumához. A hatásköri, illetékességi szabályok megváltozása miatt 2020. április 1-jétől az említett három megyéből érkező jogorvoslati kérelmeket is az új szabályozás szerint hatáskörrel bíró, illetékes bírósághoz továbbítják.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ellenére a bíróság működése nem állt meg, az ügyek lajstromozása, feldolgozása, intézése az átalakulás időszakában és azt követően is folyamatos. A közigazgatási ügyszak a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján látja el igazságszolgáltatási feladatát Debrecenben, a Perényi utca 1. szám alatti épületben.

Az ügyfelek írásban és elektronikus úton is tudják tartani a kapcsolatot a bírósággal, azonban a jelenlegi szabályozás szerint a veszélyhelyzet ideje alatt tárgyalást nem tartanak, amennyiben ennek a feltételei biztosítottak, és erre szükség van, a bíróság elektronikus hírközlő hálózat útján folytathat le eljárási cselekményeket.

Ha felek tárgyalás tartását nem kérik, és a bíróság sem tartja indokoltnak, illetve folyamatban lévő ügyben amennyiben még a veszélyhelyzet elrendelését megelőzően tárgyalást tartottak, és további eljárási cselekmény nem szükséges, a bíróság tárgyaláson kívül is meghozhatja az ítéletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában