Hang a fényre, lapnyi nagyító: okoseszközök a látássérültek szolgálatában

Az első számú segítő azért még mindig a kutya
Az első számú segítő azért még mindig a kutya - © Fotó: Matey István, archív
Debrecen – A látássérültek életében kiemelkedő szerepet játszanak és sokat segítenek az okoseszközök.

Érdekes formájú és funkciójú tárgyak tucatjai sorakoztak egy hosszú asztalon a közelmúltban a látássérültek egyesületénél, ahol látó embereknek Belsőné Szabó Ágnes, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének kulturális munkatársa azt mutatta be, hogy milyen okoseszközök segítik őket manapság.

A beszélni is tudó számítógépet könnyű volt felismerni, de például a vakok öltözködését segítő, leginkább a tv-távirányítóra hasonlító kis dobozt már nem tudták beazonosítani a látogatók. Az eszközről kiderült, a ruhára helyezve hangosan „megmondja”, hogy milyen színű az elé tartott anyag. (A próba során azért tévedett néhányszor.) Egy másik hasonló, az autó slusszkulcsára emlékeztető kis tárgy a fény érzékelésére képes. Minél világosabb terület felé tartjuk annál magasabb, élesebb sípoló hangot ad. – Ennek elsősorban akkor veszi hasznát a vak ember ha arról akar meggyőződni, hogy nem maradt-e a lakásban valahol felkapcsolva a villany – ismertette Belsőné Szabó Ágnes.

Tapintással megerősítve

Az érdeklődők arról is meg­győződhettek, hogy a vakok is tudnak társasjátékokkal játszani. Braille-írással megjelölik nekik például a Bábel-tornyot, a kártyalapokat. A dobókockákból és a dominókból kiemelkedő apró pontokat tapintással is meg lehet számolni.

Megtudtuk, nem látó embertársaink a vonalzót például úgy tudják használni, hogy kitapogatják a rajta egy centiméterenként elhelyezett dudorokat. Ötcentinként egy kicsit nagyobb pontok vannak. Hasonlóan működik a nekik fejlesztett szögmérő és a varrócenti is. – A vakok karóráján felpattintható az üveglap, így érzékelhető a mutatók elhelyezkedése – válaszolta egy kérdésre Belsőné Szabó Ágnes.

Leginkább egy kis ablakra emlékeztetett az az üveglap, amely az asztalra fektetve hevert. Kiderült róla, hogy egy rendkívüli méretű, az A4-es lappal megegyező nagyságú nagyítóval van dolgunk, mellyel a gyengén látók anélkül tudnak könyvet, nyomtatott újságot olvasni, hogy azt állandóan mozgatniuk kellene.

HBN-OCs


Mobiltechnológiával is alkalmazható

Az okostelefonok sok eszköz tudását egybe sűrítve nyújtják a látássérülteknek. Egy drágább készülék gyárilag is rendelkezik olyan funkcióval, amely a képernyőn megjelenő összes információt felolvassa. Az olcsóbb készülékekre ezek általában letölthetőek.

Az egyik legérdekesebb alkalmazás felismeri a papírpénzeket. Ez a funkció fontos, mert ezekről egy idő után lekopik a Braille-írás.

A látássérültek szervezete periférikus látás hiányát vagy a csőlátást érzékeltető speciális szemüvegeket is vitt a bemutatóra. A legnagyobb tetszést talán az úgynevezett tejőr, vagy kopogó forraló váltotta ki. A kis kerek kerámiaeszközt a felforralni kívánt folyadékba helyezik, az a nagyobb súlya miatt lesüllyed, és minél jobban forr a folyadék, a kopogó forraló annál gyakrabban és hangosabban ütődik a lábashoz.


A kiállítás, ami megmutatja, milyenek a láthatatlan mindennapok
Debrecen – Másképpen gondolkodik a világról az, aki megtapasztalja, milyen „vakká” válni.

hirdetés