Hamisított jegyzőkönyvek igazolhatták a KRESZ-vizsgát: nyolc ember ellen emelt vádat az ügyészség

Hamisított jegyzőkönyvek igazolhatták a KRESZ-vizsgát: nyolc ember ellen emelt vádat az ügyészség
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Járási Ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a debreceni vizsgabiztossal és hét tanulóval szemben, akiknek elméleti KRESZ-vizsgán való jelenlétét és a vizsga teljesítését a vizsgabiztos meghamisított jegyzőkönyvvel igazolta – olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A híradás szerint a hét férfi 2014 és 2015 évben kívánt járművezetői engedélyt szerezni. Az elméleti vizsga letétele érdekében ugyanazon debreceni autósiskolához nyújtottak be jelentkezési lapot, mivel tudomást szereztek arról, hogy az elméleti vizsga letételéről a vizsgakötelezettség tényleges személyes teljesítése nélkül hamis igazoló dokumentum szerezhető – tájékoztatott az ügyészség.

Mint írják, egy ismeretlen személy közvetítésével felkeresték a vizsgabiztost, akivel megállapodtak, hogy a vizsgát helyettük más személy teljesíti, a biztos pedig az elméleti vizsga jegyzőkönyvében igazolja a vádlottak jelenlétét.

A hivatalos személynek minősülő vizsgabiztos a rá vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megszegve hat vizsgajegyzőkönyvön azt rögzítette, hogy az elméleti vizsgákon a vádlottak jelentek meg, és sikeres vizsgát tettek. Ezen jegyzőkönyveket a tanulók nevében ismeretlen, a vizsgát teljesítő személy írta alá 2014. január 21-én, illetve 2015. április 22. és december 22. közötti időszakban – olvasható az ügyészségi közleményben.

A tájékoztatásból kiderül: a vádlottak egyike ezen túlmenően az autósiskolánál azt a valótlan nyilatkozatot tette, hogy az elméleti vizsgához szükséges minimális feltételként meghatározott általános iskolai végzettséggel rendelkezik, és ennek igazolására egy vidéki oktatási intézmény által kiállított bizonyítványról készült másolatot csatolt. Az iskola azonban nem állított ki a vádlott nevére szóló bizonyítványt, mivel a tankötelezettségét nem teljesítette – fogalmaz a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség.

A hét vádlott által megszerzett vezetői engedélyt a nyomozó hatóság az eljárás során lefoglalta, és a kiállító szervnek megküldte.

A Debreceni Járási Ügyészség a vizsgabiztos ellen hat rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, a hét vádlott-társával szemben felbujtóként, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A hamis általános iskolai bizonyítványt becsatoló vádlottat továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta. A vizsgabiztossal szemben felfüggesztett börtönbüntetés, a tanulókkal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlottak bűnösségüket beismerik a bíróság előkészítő ülésén.


Hajdú-Bihar - A Berettyóújfalui Járási Ügyészség a vádlott ellen hűtlen kezelés vétsége miatt indított eljárást hat hónap időtartamra felfüggesztette, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta - olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében. Egy Hajdú-Bihar megyei kis település polgárőr ...

A kép illusztráció
Debrecen - A Debreceni Járási Ügyészség gyorsított eljárás keretében a Debreceni Járásbíróság elé állította azt a férfit, aki egy helyi taxitársaság dolgozójaként a talált tárgyak közül ellopott egy mobiltelefont - olvasható a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség közleményében. Mint írják, a sértett 20...