Helyi közélet

2014.07.06. 18:39

Szívükkel és hitükkel festettek

Nyíracsád – Magyar szenteket választottak témául az idei ikonfestő tábor résztvevői Nyíracsádon.

Nyíracsád – Magyar szenteket választottak témául az idei ikonfestő tábor résztvevői Nyíracsádon.

Július első vasárnapján az ikonok megszentelésével ért véget az egyhetes ikonfestő tábor Nyíracsádon. A kurzust a görögkatolikus egyházközség segítségével immár második alkalommal Vereb Csabáné, a helyi ikonfestő kör vezetője szervezte. A tábor szakmai vezetője idén is Tarziciusz testvér, ferences szerzetes volt. A lelkes szervező munkájának köszönhetően az idei kurzusra tizenhárman jelentkeztek: hatan a helyi ikonfestő körből, heten pedig az ország különböző részeiből jöttek el Nyíracsádra. A Pilisvörösvárról, Hajdúszoboszlóról, Budakesziről, Ungvárról és a fővárosból érkezett résztvevők zöme már alkotott a művészetek valamelyik ágában, de ikonfestés céljából csaknem valamennyien először fogtak ecsetet.

Magyar szentek

A kurzus résztvevői idén magyar szenteket festettek. Csendesen, békével a szívükben dolgoztak. Kezük fogta az ecsetet, de a mozdulatokat a szívük, hitük és az imádság irányította. No meg persze Tarziciuszt testvér, akitől a szakmai tanácsokat kapták az ikonok elkészítéséhez. A napokat a templomban imádsággal kezdték, majd a lelket simogató halk zene mellett sokszor késő estig dolgoztak, pihenésképpen pedig megismerkedtek a település nevezetességeivel is. A hét folyamán elkészített ikonokat a vasárnapi liturgián szentelte meg Tóth Elek görögkatolikus parókus.

HBN – KZE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában