Hamis iratokat használtak a szoboszlói közmunkások, hogy igazolják hiányzásaikat

Hajdúszoboszló – A felettesük egyik esetben sem tudott arról, hogy a dokumentumok hamisítottak. A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség nyolc vádlott ellen közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt nyújtott be vádiratot.

A vádirat szerint az I.-VII. rendű vádlottak valamennyien egy közműszolgáltató cég hajdúszoboszlói kirendeltségén dolgoztak közmunkásként 2016. év végén és 2017. január elején. A VIII. rendű vádlott a VII. rendű vádlott élettársa volt.

A II.-VI. rendű vádlottak 2016. novemberében és decemberében több napot hiányoztak indokolatlanul a munkahelyükről. A vádlottak ismeretlen helyről megszereztek több, közfoglalkoztatottak számára különböző munkáltatók által hirdetett állásinterjún való részvételt igazoló, kitöltetlen, azonban az adott cég bélyegző lenyomatát tartalmazó iratot. A II.-VI. rendű vádlottak a dokumentumokat saját maguk kitöltötték, beírták azokat a napokat, amelyeken igazolatlanul hiányoztak, majd fiktív aláírással látták el azokat. Ezen vádlottak a hamis igazolásokat néhány nap eltelte után átadták a közvetlen felettesüknek, aki azokat benyújtotta a közműszolgáltató cég központjába.

Az I. rendű vádlott 2017. január első napjaiban szintén igazolatlanul volt távol a munkahelyéről, ezért elment a háziorvosához, aki a megjelenés napjától a vádlott betegségére tekintettel hét napra orvosi igazolást állított ki. Az I. rendű vádlott ezután a lakásán az igazolás kezdő időpontját, valamint a keresőképtelen napok számát meghamisította, majd a dokumentumot átadta a közvetlen felettesének, aki azt benyújtotta a közműszolgáltató cég központjába.

A VII. rendű vádlott 2016. novemberében igazolatlanul hiányzott, ezért élettársa, a VIII. rendű vádlott valótlan tartalmú igazolást készített élettársának, amihez felhasználta a munkáltatója által a rendelkezésére bocsátott bélyegzőt. A VII. rendű vádlottnak a 2016. december 6-i hiányzása miatt is igazolásra volt szüksége, ezért ismeretlen helyről szerzett egy kitöltetlen, azonban a cég bélyegzőjével ellátott, állásinterjún történő megjelenést igazoló iratot, amelyet élettársa, a VIII. rendű vádlott töltött ki és írt alá. A VII. rendű vádlott az így elkészített két iratot átadta a felettesének, aki azokat szintén benyújtotta a közműszolgáltató cég központjába.

A felettesnek egyik esetben sem volt tudomása arról, hogy a dokumentumok hamisítottak.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség az I. rendű vádlott ellen közokirat-hamisítás bűntette, míg a II.-VIII. rendű vádlottak ellen hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett börtön, valamint fogházbüntetés kiszabását indítványozta, illetve próbára bocsátásra tett indítványt.