Hamis banki bizonylat miatt emeltek vádat Debrecenben

Hamis banki bizonylat miatt emeltek vádat Debrecenben
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Járási Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétsége és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a lengyel férfival szemben, aki egy csoport részére foglalt szállást az egyik debreceni szállodában, majd hamis banki bizonylattal igazolta a szállásdíj megfizetését.

A vádirat szerint a vádlott 2017. szeptember 9-én e-mail címéről küldött közel félmillió forint értékű foglalást egy debreceni szállodába, ami 1 éjszakára, 60 fő részére, összesen 31 szobára szólt. A férfi a foglalás ellenértékének átutalásáról elektronikus úton küldött a szállodának egy hamis banki igazolást, miszerint a teljes díjat átutalta a sértett bankszámlájára.

A vádlott a csoporttal együtt 2017. szeptember 11-én igénybe vette a szállást. A férfi a távozáskor megfizette az idegenforgalmi adót, a szálloda recepcióján dolgozó alkalmazottat pedig a korábban elküldött okirat alapján abban a téves feltevésben tartotta, hogy a szállás díját átutalta – ismertette a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A hotelben a csoport távozása után észlelték, hogy a banki bizonylat valótlan adatokat rögzített, és a szolgáltatás díja nem érkezett meg a hotel számlájára. Ezt követően a szálloda vezető recepciósa több alkalommal felszólította a vádlottat a tartozás rendezésére, aki különböző kifogásokkal élt, később pedig elérhetetlenné vált – olvasható a közleményben.

A vádlott jogtalan haszonszerzés érdekében tévedésbe ejtette a szálloda alkalmazottait, mivel már a foglaláskor sem állt szándékában a szállásdíj megfizetése és az általa küldött hamis banki bizonylat is a sértett megtévesztését szolgálta. Cselekményével 478.800 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen kisebb kárt okozó csalás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratában pénzbüntetés kiszabására és arra tett indítványt, hogy a bíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igénynek adjon helyt.