Hamilton már Texasban felülhet a Forma-1 trónjára

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton - © Fotó: AFP
A brit versenyző usanka után stetsont viselne az eredményhirdetéskor.

A Forma–1-es mezőny elutazott az amerikai kontinensre, hogy a hétvégén az autógyártás fellegvárában, az USA-ban, azon belül is a texasi Austinban álljon rajthoz. Az amerikai fontos piac a sportágban résztvevők számára, így ez a verseny kihagyhatatlan a versenynaptárból. Szocsiban eldőlt a konstruktőri világbajnoki cím sorsa, az egyéni elsőség viszont nyitott. Legalábbis papíron…

Karnyújtásnyira

Még négy futam van hátra ebből az extra hosszú versenyszezonból, amely november végén Abu-Dzabiban ér véget. A hétvégén azonban Lewis Hamilton megszerezheti harmadik egyéni világbajnoki címét. Ehhez arra van szüksége, hogy a második helyre ugró Vettelnél kilenc ponttal többet szerezzen, és Rosberget is lepipálja két ponttal az USA-ban. Ennek ellenére a brit pilóta próbál laza maradni és úgy kezelni az hétvégi futamot, mint bármely más viadalt a versenynaptárban – tájékoztatott az Amber PR.
– Saját tapasztalatból tudom, az autósportban semmi nem dől el, míg a versenynek nincs vége. Semmit sem veszek készpénznek a hétvége előtt. Úgy állok ehhez a versenyhez, mint az összes eddigihez. Négy futam van még hátra a világbajnokság végéig, s az számít, hogy az abu-dzabi-i célig meglegyen az elsőségem. Izgatott vagyok, a legjobb formámat nyújtom, s ha a harmadik stetsonnal megyek haza, akkor az hihetetlen lesz – utalt Hamilton arra, hogy a dobogós helyezettek stetsont, azaz texasi kalapot kapnak a szokásos baseball sapka helyett. (Az oroszországi Szocsiban usanka volt a dobogósok viselete.) Ha Hamilton győz, 2012 és 2014 után harmadszorra viheti haza az USA-ból a győztes trófeát. A Mercedes brit pilótájának nagy esélye van a győzelemre, fekszik neki a texasi pálya. Tavaly csapattársa, Nico Rosberg – aki nem mellesleg rajtelső volt – elől orrolta el az első helyet.

A verseny és a pálya

Texas fővárosa Tavo Hellmundnak, egy helybéli expilótának köszönheti a verseny létrejöttét, aki szoros barátságot ápol az F1 urával, Bernie Ecclestone-nal. Miután azonban elintézte, hogy hazájában legyen verseny, Hellmund a továbbiakban nem vett részt a szervezésben. A nagydíj szervezőinek sokáig főtt a feje, hogy elkészül-e a pálya időben. Végül azonban tető alá hozták a projektet, és Austin még egy ideig egyed­uralkodóként rendezheti meg az USA Nagydíjat. A 20 kanyaros austini aszfaltcsíkon található egy meredek emelkedő, amely igen találóan „rendkívüli út a mennyekbe” elnevezést kapta.

Az 56-körös USA Nagydíj október 25-én magyar idő szerint 21 órakor kezdődik, a viadalt az M4 sportcsatorna élőben közvetíti.

HBN

Címkék: , ,hirdetés