Hamarosan vissza lehet vinni a csomagolást az üzletbe – RTL Híradó

Vissza kell venniük a csomagolási hulladékot a hipermarketeknek és a nagyobb üzleteknek.

Egy tavalyi kormányrendelet módosítás miatt az 500 négyzetméternél nagyobb áruházaknak kötelező begyűjteniük az italok csomagolását. Ha a vásárló visszaviszi az üveget, a műanyagot, a fémet és a kartont, valamit a műanyag bevásárló szatyrot, azt át kell venniük. Több mint 2 ezer üzletet érint a változás – tudta meg az RTL Híradó.

Július elsejétől minden 500 négyzetméternél nagyobb üzletnek kötelező az italok csomagolását visszagyűjteniük. Az egyik hipermarketben például egy szobát alakítottak ki emiatt. Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője az RTL Híradónak elmondta: teljesen nyitott a tér, ahová az emberek saját hatáskörben, a szelektíven gyűjtött hulladékot letehetik. A nejlonszatyrokat is be kell gyűjteniük, bár amit itt adnak, az fél éven belül úgy is lebomlik.

A cégeknek gondoskodniuk kell a hulladék megfelelő elszállításról is. A Kereskedelmi Szövetség szerint eleinte ez nem jelent nagy terhet. Vámos György, a szervezet főtitkára úgy véli: kevesen viszik majd vissza a hulladékot, sok esetben egy hulladékgyűjtő sziget közelebb van, mint az üzlet.

A lakberendezési üzleteknek még nem kötelező visszagyűjteniük a csomagolóanyagot, de van olyan, ahol mégis megteszik. A bejáratnál ingyen letehető a papír és a nejlon, de alig élnek vele a vásárlók, havonta mindössze 2-3 tonnányi papírt visznek vissza. Ez a többi európai országban lévő üzlethez képest nagyon kevés. Az áruházban egyébként havonta 25-30 tonna papírt darálnak le havonta, de ennek nagy része ott is keletkezik.

– Független HÍrgynökség –