Hamarosan tetőzik a Tisza az alsó szakaszon

Tetőzésközeli állapotban van a Tisza Mindszentnél. Csütörtök reggel 872 centis vízmagasságot mértek.

Szegednél várhatóan péntek este vagy szombaton éri el a legnagyobb magasságot a folyó vízszintje. Lassú, elhúzódó apadásra számítanak a vízügyi szakemberek.

Folyamatosan, lassan árad, de még nem tetőzött a Tisza az alsó szakaszon. A vízügyi szakemberek arra számítottak, hogy a hét közepén eléri a folyó a legmagasabb vízszintet, ám a tiszaroffi tározónyitás és a Maroson levonult árhullám hatására csúszik a várt időpont.

Még 3-4 centit fog emelkedni a vízszint

Így várhatóan Mindszentnél csütörtök este vagy pénteken, Szegednél pedig pénteken vagy szombaton éri el a Tisza a legmagasabb vízszintjét. Jelenleg Mindszentnél 872 centivel III. fokú a készültség és számítások szerint még 3-4 centit fog emelkedni a vízszint. Szegednél 800 centinél, II. fokú készültség mellett várják a tetőzést – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az ATIKÖVIZIG műszaki ügyeletese.

Míg a Tisza árad, a belvízzel elöntött területek nagysága a meleg idő miatt egyre kisebb lesz. Két héttel ezelőtt több mint 56 ezer hektár volt víz alatt, mára 36,7 hektárra csökkent. Most már csak két településen Kisteleken és Röszkén van II. fokú, és kilenc településen I. fokú belvízvédelmi készültség.

– Független Hírügynökség –