Hamarosan nyit a "szegények bankja"

Hamarosan elkezdi működését a “szegények bankja”, amely a mélyszegénységben élő embereknek nyújthat segítséget a vállakozóvá váláshoz.

A főleg Ázsiában sikerrel működtetett program lényege, hogy a kis összegű hitelekkel a nincstelenek magukat tudják kisegíteni kilátástalan helyzetükből.

Kísérleti jelleggel

A program Magyarországon egyelőre kísérleti jelleggel indul, a tervek szerint a következő két évben három-négyszáz vállalkozás kezdhet működni. Igriciben egy éve termesztenek uborkát, öt hektáron.

A szövetkezetet helybéli munkanélküliek hozták létre tavaly, hitelből. A szegényeket támogató Polgár Alapítványtól kaptak csaknem tízmillió forint kölcsönt az induláshoz. A kölcsön törlesztését már megkezdték. A szövetkezet idén már 50 család megélhetését biztosítja

A “szegények bankja” is hasonlóan működik majd. Az ötfős csoportok többféle vállalkozáshoz kaphatnak hitelt. A csoporttagok a saját, akár egymástól teljesen eltérő elképzeléseiket valósítják meg.

Az ország leghátrányosabb részein indul a program

Polgár András, a Polgár Alapítvány elnöke, egyben a “szegények bankját” szervező Kiútprogram Közhasznú Nonprofit Kht. igazgatósági tagja a Független Hírügynökségnek vasárnap elmondta: az ország leghátrányosabb részein indul a program, egyelőre kísérleti jelleggel. A tervek szerint két év alatt három-négyszáz vállalkozás beindítását segíti a “szegények bankja”.

Az első hiteleket egy hónapon belül vehetik fel a vállalkozók. Háromszázezer és egymillió forint közötti összegeket kaphatnak. A vállalkozók a részleteket hetente törlesztik majd, és szoros üzleti terv alapján dolgoznak. Az, hogy a program életképes-e, hónapok múlva derül ki.

FHTovábbi hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek