Hamarosan indulhatnak a dózerek

Hamarosan indulhatnak a dózerek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Eddig 19 ingatlant szerzett meg az önkormányzat a kiskörút még hiányzó részén.

Viszonylag kevés házat bontottak le a debreceni nyugati kiskörút még megépítésre váró részén, a Mester utca és a Hatvan utca között. (Az eredeti terv szerint ez lett volna az első szakasz.)

A polgármesteri hivatal az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre azt közölte, hogy a nyugati kiskörút 3. szakaszának megvalósításához 20 önálló földrészleten található 33 lakás, üzlet, iroda tulajdonjogát kell megszereznie az önkormányzatnak. Április 18-ig ebből 19-et tudtak megvásárolni. Az érintett tulajdonosok száma 51, négy peres eljárás folyik. A megvett ingatlanok közül egyet sem bontottak még le.

kiskorut2Fotó: Molnár Péter

A szóban forgó ingatlanok vételáráról és a kifizetett kisajátítási kártalanításról – tekintettel a folyamatban lévő eljárásokra – nem adtak tájékoztatást. Az érintett épületek megszerzésének és lebontásának tervezett befejezési határideje 2019. július 25-e.

A nyugati kiskörút 3. ütemének megvalósítása érdekében pályázatot adott be az önkormányzat a fenntartható települési közlekedésfejlesztés tárgyú kiírásra, s nyertek.

A támogatási szerződést február 7-én kötötte meg a város, s a pályázatban el nem számolható költségeket a közgyűlés határozatban biztosította. Az útépítéshez szükséges összeg így rendelkezésre áll. A kivitelezési szerződés megkötésének várható időpontja 2019 nyara.

Csobogók nem

A nyugati kiskörút új szakasza nem pont úgy néz majd ki, mint az eddigiek. A 2×2 forgalmi sáv mellett két szélen buszsávokat, illetve 1,25 méter széles zöld sávot hoznak létre. A középső zöld sávban azonban nem lesznek csobogók. A pályázatban többek között előírás volt kerékpáros létesítmények építése. Ezért a járda mellett 1-1 méter széles kerékpárutat is megvalósítanak, melyet a Mester utcán keresztül bekötnek majd a meglevő Bethlen utcai bicikliútba. A támogatási szerződés értelmében a projekt műszaki átadása-átvétele 2020 nyarán várható. Hozzátették: az útépítés megkezdésének és kivitelezésének időpontját, időszakát nagyban befolyásolja, hogy az érintett ingatlanokat mennyi idő alatt tudják megszerezni és lebontani.

További korlátozások?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a nyugati kiskörút egészének elkészültét követően tovább korlátoznák-e a Piac utcai autóforgalmat. Erre azt választ kaptuk, hogy ezt nem tervezik, és egyelőre a nyugati kiskörútnak a repülőtérig történő meghosszabbításán sem gondolkodnak.

A nyugati kiskörút első szakasza – a Hatvan és az Arany János utca között – 2012-ben készült el. A második részt, az Arany János utca és az Erzsébet utca között 2015 novemberében adták át.

– Orosz Csaba –