Hamarabb a helyére kerülhet a Kossuth-szobor

Akt.:
Hamarabb a helyére kerülhet a Kossuth-szobor
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A tervek szerint halad a főtéri Kossuth-szobor talapzatának elkészítése – nyilatkozta lapunknak Győrfi Lajos szobrászművész, aki azt is elmondta, hogy a határidő ugyan augusztus 19-e, de ha minden jól megy, már augusztus 7-e környékén befejeződhetnek a munkálatok, és elbonthatják a kordonokat.

A szobrot még május 8-án szállították el a főtérről Karcagra, ahol Varga Imre öntőmester restaurálja. A talapzatot ezután egészen a sétálóövezet szintjéig visszabontották.

Jobban ellenáll majd az időjárásnak

A talapzatot július 15-én kezdték el építeni, így az első sor követ már lerakták, szerda délelőtt pedig betonoztak. A szobrász kifejtette, amennyiben az időjárás engedi, úgy csütörtökön neki is látnának a második sor lerakásához, pénteken pedig a betonozáshoz.

talapzat1Fotó: Molnár Péter

– Hétfőn két kamion alapanyagot várunk, az az alsó lépcsős szerkezethez már elegendő lesz. A talapzat ugyanolyan lesz, mint volt, azzal a különbséggel, hogy a köveket átfaragtuk, illetve újakat is készítettünk. Összesen 100 kőből áll majd a szerkezet, ebből 80 már teljesen elkészült. Szerencsére azokat esős időben is tudjuk rekonstruálni, mivel azt zárt térben végezzük. A köveket vasbeton szerkezet tartja, valamint ragasztóval aládolgoztunk, és ki is fugázzuk, hogy a víz ne folyjon be mögéjük és ne tegye azokat tönkre – részletezte.

BR


Fotó: Kovács Péter
Debrecen, Püspökladány - Kőtömbök végeláthatatlan sora és Kossuth Lajos felénk magasodó bronzalakja fogadott minket Püspökladányban, Győrfi Lajos szobrászművésznél. Május 7-én szállították el a szoborcsoportot Debrecen főteréről, megnéztük, hogy haladnak a munkálatok. – A szobor két helyen készül...

Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Különösebb fennakadás nélkül sikerült leemelni a Kossuth-szoborcsoportot a talapzatáról hétfőn délelőtt, a debreceni főtéren. A 104 éves kompozíciót azért kellett eltávolítani a helyéről, mert az alsó része restaurálásra szorul. Ugyanis a talapzat burkolólapjai közötti hézagokban az év...