Haltelepítés kontra fogyó vízkészlet

Törzsök Lajos szerint még nem olyan vészes a vízhelyzet
Törzsök Lajos szerint még nem olyan vészes a vízhelyzet - © Fotó: Molnár Péter
Hajdú-Bihar – A halasítást június 16-án, hétfőn folytatják ponttyal.

3500 kilogramm amurt, 6500 kilogramm pontyot, illetve 10 ezer darab előnevelt jászkeszeget és 22 ezer darab süllőivadékot telepített május végéig a hasznosításában lévő horgászvizekbe (Látóképi-víztározó, Fancsikai-tavak, Keleti-főcsatorna, Hortobágy–Berettyó-főcsatorna) a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség.

A halasításokat június 16-án, hétfőn folytatják. Ekkor a Keleti-főcsatornába és a Látóképi-víztározóba összesen 3000 kilogramm pontyot telepítenek, a két horgászvízen ezúttal is érvényben lesz a 3 napos horgászati tilalom – tájékoztatott dr. Veres Ferenc ügyvezető elnök, ugyanakkor aggodalmait is megfogalmazta.

– A debreceni Erdőspusztán lévő Fancsikai-tavaknál sajnos ismét nagyon kedvezőtlenek a körülmények, amit a szövetség májusban tartott megyei küldöttközgyűlésén meg is fogalmaztunk: a gyenge csapadékú ősz és tél, majd a hosszú, csapadékmentes tavasz és nyár következtében a vízkészlet egyre fogy, a vízszint egyre csökken, a vízi növényzet terjed, nyomul a part felé; az elmocsarasodás, a kiszáradás tendenciájának jelei, tünetei szembetűnőek. Nagyon nagy gondot jelent ez számunkra: ha nincs vízutánpótlás, hiábavalóvá válik a vízinövény irtására tervezett amurtelepítés, hiába az algagyérítést szolgáló mészhidrátos kezelés, hiába próbáljuk elejét venni a bajoknak, szándékozunk megmenteni az erdőspusztai tavakat a horgászat, a horgászok számára. Évek óta küzdünk, próbálkozunk, de szembe kell néznünk és nagyon komolyan számolnunk kell azzal, hogy a természeti körülmények ilyen drámai alakulásának folytatódása esetén a Fancsikai-tavak jövőbeni horgászati hasznosíthatósága kétségessé vagy sajnos már kétségessé sem válik – fogalmazott dr. Veres Ferenc.

HBN