Halottak napja – A rendőrség fokozott óvatosságot kér a temetőkbe látogatóktól

Akt.:
Budapest – A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését és fokozott óvatosságra kéri őket – mondta Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

Az ezredes felhívta a figyelmet arra: a következő napokban sok olyan ember fog gépkocsiba ülni és akár hosszabb távolságra is elvezetni, aki hétköznap nem vezet vagy csak rövid távokat tesz meg, vagyis nincs megfelelő gyakorlata vagy helyismerete. Ők váratlan manővereket hajthatnak végre, például hirtelen megállhatnak, bekanyarodhatnak, elindulhatnak.

Óberling József arra kérte az autósokat, hogy figyeljenek oda a temetők, különösen a nagyobb sírkertek környékén kialakított ideiglenes forgalmi rendre, hiszen nem biztos, hogy a korábban megszokott útvonalakon tudnak majd közlekedni. Elmondta, adott esetben rendőrök, polgárőrök vagy a biztonsági személyzet tagjai irányítják majd a forgalmat.

Jelezte, egyesek szabálytalanul helyezik el a járművüket a temetők környékén és ezzel másokat akadályoznak a közlekedésben, ezért arra kérte az autósokat, hogy a kijelölt parkolóhelyeken hagyják a járművüket.

A főosztályvezető a gyalogosan vagy kerékpárral közlekedőknek azt ajánlotta, hogy ha sötétedés után is úton vannak, akkor viseljenek láthatósági mellényt. Javasolta azt is, hogy lehetőség szerint úgy tervezzék a temetőlátogatást, hogy még sötétedés előtt hazaérjenek, mert – mint mondta – a nappali órák biztonságosabbak közlekedésbiztonsági szempontból.

Németh Ágnes ezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője fontosnak nevezte, hogy parkolás után mindenki zárja be az autóját, az utastérből pedig minden csomagot rakjanak el a csomagtartóba, sőt ha kell, vigyék magukkal.

Azt javasolta, hogy a temetőkben a kézitáskákat, a kabátot, a hátizsákokat is őrizzék, nem szabad a csomagokat a sírokon hagyni. Ha pedig problémát észlelnek, akkor keressék a rendőröket, a polgárőröket, akik azonnal segíteni tudnak.

Kitért arra, hogy főleg a nagyvárosokban a tömegközlekedés igénybevevői a zsúfolt járműveken fokozottan figyeljenek a zsebtolvajokra.

Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke arról számolt be, hogy a polgárőrség – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – fokozott szolgálatot tart a temetők környékén. A rendőrség stratégiai partnereként a rendőrökkel közösen vagy önállóan látnak el szolgálatot.

A polgárőrök elsősorban a temetők balesetmentes megközelítésére, a parkolók biztonságára és a látogatókra figyelnek majd – tette hozzá.

– MTI-