Hallgatói szerződés – DK: előbb-utóbb az egész törvényt el kell majd törölni

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) üdvözli az Alkotmánybíróság (Ab) döntését az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendelet megsemmisítéséről, és bár az ellenzéki párt szerint a kormány tovább fog próbálkozni a szabályozás hatályban tartásával, előbb-utóbb lényegében el kell majd törölni az egész felsőoktatási törvényt. Erről Niedermüller Péter, a DK alelnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Az AB kedden minősítette alkotmányellenesnek és semmisítette meg az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet. Az Alkotmánybíróság szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés tartalmát rendeletben szabályozza. A kormány úgy reagált: tiszteletben tartják, hogy a testület szerint a kérdést nem rendeletben, hanem törvényben kell szabályozni.

Niedermüller Péter szerint “semmi kétség”, hogy a kormány alkot majd egy erről szóló törvényt és tovább erősíti ezt a szabályozást. Ugyanakkor a DK szerint ettől ez az elv maga továbbra is alkotmányellenes marad, ezért az ombudsman és az ellenzéki pártok ismételten meg fogják támadni azt az Alkotmánybíróság előtt.

Emlékeztetett arra is, hogy az Európai Uniós is vizsgálja a felsőoktatási törvény ezen szakaszát, mert az ellentmond a munkaerő szabad áramlását biztosító alapelvnek. A DK szerint ezért szinte biztos, hogy ezt a törvényt előbb-utóbb lényegesen módosítani kell és lényegében el kell törölni.

Az ellenzéki politikus úgy véli: az egész felsőoktatási törvény alapvetően rossz, hatalmas a bizonytalanság az ágazatban, pedig szeptembertől már ennek alapján kellene elkezdődnie az oktatásnak. A DK szerint ez pedig a kormányzatnak és személyesen Orbán Viktornak a felelőssége, aki “lenyomta az Országgyűlés torkán ezt a rossz, használhatatlan, az ország jövőjét felélő” felsőoktatási törvényt.

 

 

bhnn \ bzt \ bdó

 

MTI