Hallgatói szerződés – Az MSZP az oktatási kormányzat újabb kudarcának tartja az Ab döntését

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) hallgatói szerződésekkel kapcsolatos döntése ismételten azt támasztja alá, hogy az oktatási államtitkárságon kapkodó, meggondolatlan munka folyik, ami veszélyezteti az oktatás egészét, benne a felsőoktatás működését és színvonalát – erről Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Hiller István, az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője, országgyűlési képviselő írt szerdai közleményében.

 

Az Alkotmánybíróság kedden alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, amelyet a két szocialista politikus közleményében a magyar egyetemi hallgatók “röghöz kötésének” intézményeként határozott meg.

Kunhalmi Ágnes és Hiller István azt írja: az MSZP tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését és egyetért azokkal a szakértői véleményekkel, amelyek szerint a magyar oktatásügyben zajló kaotikus politika rombolja az ország jövőjét. “Ha a magyar egyetemeken és főiskolákon olyan színvonalú munka folyna, mint az oktatási államtitkárságon, már régen leállt volna a tanítás” – jegyzik meg.

Az MSZP-s politikusok ezért arra szólítják fel az oktatási államtitkárságot, hogy hallgasson a felsőoktatási intézményekre és szakértőkre, végezzen olyan munkát, amely alapján az intézmények el tudják látni feladataikat.

A közleményben utalnak arra is, hogy részben a most megsemmisített szabályozás hatására idén 32 ezer fővel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Ezeknek a tanulóknak már az Alkotmánybíróság döntése sem adja vissza az esélyt, a tavasszal elmulasztott lehetőséget csak később hozhatják be, ezért pedig egyértelműen a kormány dilettáns felsőoktatási szabályzása felelős – hangsúlyozzák.

Kunhalmi Ágnes és Hiller István felhívja a figyelmet arra is, hogy a fél éve elfogadott új felsőoktatási törvényt máris módosítani kell, ahogyan a felvételi helyes elosztásáról szóló kormányrendeletet is, és az sem tartják véletlennek, hogy egy éven belül a harmadik felsőoktatásért felelős államtitkár foglalja el a helyét.

 

 

bGD \ bdó

 

MTI