Helyi közélet

2016.11.09. 14:46

A váltás nem fog fájni a fürdővárosnak

Hajdúszoboszló - A gázszolgáltató településenként, megosztva fizet iparűzési adót a jövőben is.

Hajdúszoboszló - A gázszolgáltató településenként, megosztva fizet iparűzési adót a jövőben is.

A Tigáz, mint hajdúszoboszlói székhelyű cég, iparűzési adót fizetett a városnak; hogy mennyit, annak mértékét adótitokra hivatkozva nem árulta el Száraz Gábor, a cég szóvivője. Tájékoztatásából megtudtuk: az egyetemes gázszolgáltatás beszüntetése nem fogja érzékenyen érinteni a város kasszáját, ugyanis a szolgáltatás okán kapott helyiadó-bevétel nem változik, csak azt ezután nem a Tigáz Zrt., hanem a Főgáz Zrt. fogja megfizetni.

Mivel a Főgáz kereskedelmi tevékenységet végez (földgázt értékesít) október 1-től – többek közt Hajdúszoboszlón –, így a helyiadó-törvény szerint telephelye keletkezik. A helyi adó alapját pedig a telephelyek között meg kell osztania. A Tigáz hasonló elv alapján járt el, vagyis lényegében minden településen, ahol egyetemes szolgáltatóként földgázt adott el, ott helyi iparűzési adót fizetett.

Hogy az érintett településeknek mekkora összeg jár, azt megosztási arány alapján számítják ki. Az adó összege az új szolgáltató esetében elvileg, nagyságrendileg hasonló mértékű lesz, mint a Tigáznál volt.

A rendszer-üzemeltetést a Tigáz Zrt. leányvállalata, a Tigáz-DSO Kft. végzi, mely önálló adóalany, s mivel ezt a céget az egyetemes szolgáltatási tevékenység átadása nem érinti, így a Tigáz-DSO Kft. a helyi iparűzési adót az eddigiek szerint fizeti továbbra is – tudatta a szóvivő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában