Halászokkal kerestetnek egy elhagyott torpedót

A tajvani haditengerészet kedden bejelentette, hogy pénzjutalmat ajánlottak fel a sziget halászainak, ha megtalálnak egy torpedót, amelyet egy hadgyakorlat alatt vesztett el egy tengeralattjáró legénysége. Hét évvel korábban már történt egy ilyen eset Tajvanon, akkor az eltűnt fegyvert a tenger sodorta partra.

A tajvani haditengerészet egysége négy napon át keresték hiába az elhagyott torpedót, amelyet a holland gyártású “Hai Lung” (tengeri sárkány) tengeralattjáró legénysége hagyott el Tajvan déli részénél. A fegyver a legnagyobb tajvani haditengerészeti bázisnak számító Cuojing közelében tűnt el, de hiába folytattak intenzív kutatást a területen, nem sikerült a német gyártású torpedó nyomára bukkanni.

A tajvani haditengerészet ezért úgy döntött, hogy harmincezer tajvani dollárt (nagyjából kétszázezer forint) adnak azoknak a halászoknak, akik megtalálják, és le is adják a torpedót.

Nem ez volt az első eset, hogy az érintett tengeralattjáróról eltűnik egy torpedó. A 2003-ban elhagyott fegyvert végül a tenger sodorta partra.

– Független Hírügynökség –