Halálra ítélték Tarik Azizt

Kötél általi halálra ítélte kedden Tárik Azízt az iraki Legfelső Büntetőbíróság.

A néhai diktátor Szaddám Husszein külügyminisztere és miniszterelnök-helyettese az iraki állami tévé közlése szerint a síita vallási pártok üldözésében játszott szerepéért kapta a legsúlyosabb büntetést.

Aziz annak idején a Huszein-rezsim nyugatias arca volt a külvilág felé. Az állami tévé keddi bejelentése szerint Aziz mellett a bíróság halálra ítélte Szaddám Huszein volt belügyminiszterét, Szaadun Szakert és a kivégzett diktátor tikárát, Abid Hamudot is ugyanazon vádak alapján, mint Tarik Azizt, vagyis az 1991-es síita lázadás vérbefojtásában játszott szerepükért.

Azizt 2009-ben 15 év börtönre ítélték 42 bagdadi kereskedő kivégzése miatt

Az iraki törvény alapján a halálos ítéleteket csak akkor lehet végrehajtani, ha az államfői tanács ezt jóváhagyja. Azizt 2009-ben 15 év börtönre ítélték 42 bagdadi kereskedő kivégzése miatt, és egy másik perben hét év börtönt kapott az észak-iraki kurdok elleni brutális fellépés miatt. Aziz ártatlannak vallotta magát minden vádpontban.

Tarik Aziz 1983-ban lett Huszein külügyminisztere, majd 1991-ben miniszterelnök-helyettese 2003 áprilisában. Nem sokkal Bagdad eleste után adta meg magát az amerikaiaknak. Aziz abban az értelemben is a Szaddám Huszein-rezsim “nyugatias arcát képviselte”, hogy ő volt a felsővezetés egyetlen keresztény vallású tagja.

– Független HÍrügynökség –